Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πανό στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης


Καθώς η κοροϊδία από όλους τους υπευθύνους έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής, εφαρμόζοντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ, αναρτήσαμε πανό στο κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη)
Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, οδεύουμε ολοταχώς απλήρωτοι προς τα Χριστούγεννα... Η ηγεσία του υπουργείου, θεωρώντας προφανώς δευτερεύον το ζήτημα, δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις εκκλήσεις μας. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε αυτή τη στάση;


Ακολουθεί η επιστολή που παρέλαβε η υπουργός στις 20 Οκτωβρίου (!!!) και δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση. Αφήνουμε και πάλι στη κρίση σας αυτή τη στάση...

Κυρία Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Παιδείας, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Με μεγάλη ικανοποίηση οι εργαζόμενοι στη Γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) είδαν να προστίθεται στον τίτλο του Υπουργείου και η «Διά Βίου Μάθηση».

Αυτό μας κάνει να ευελπιστούμε σε αναβάθμιση του ρολού τόσο της Γραμματείας, όσο και του Ινστιτούτου. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί με εργαζόμενους που έχουν πλέον φθάσει στα όρια της απόγνωσης λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί από εμάς εργάζονται απλήρωτοι από το Μάρτιο…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Υπαλλήλων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. υλοποιώντας σήμερα τις αποφάσεις της Γενικής του Συνέλευσης απευθύνεται σε εσάς αναμένοντας την κατανόηση και βοήθειά σας, σε μια φάση που τα δικαιώματά του πλήττονται κατ’ εξακολούθηση.

Εκπροσωπούμε εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε. πλέον των τεσσάρων χρόνων ανταποκρινόμενοι πλήρως στα καθήκοντά τους.

Το Ι.Δ.ΕΚ.Ε. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και υλοποιεί τα Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι υπηρεσίες Εκπαίδευσης που παρέχει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές από πολλά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ έχουν εκπαιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες τα τελευταία δέκα χρόνια με ετήσια ποσοστά αύξησης εξαιρετικά υψηλά.
Τα Προγράμματα που προσφέρονται σε όλη την Επικράτεια είναι τα ακόλουθα:

1.Σ.Δ.Ε. (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) με 57 σχολεία και 60 παραρτήματα
2.Κ.Ε.Ε. (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων) με 58 κέντρα
3.Σχολές Γονέων με 58 δομές
4.ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Εκπαίδευση μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό –με 58 δομές
5.ΗΡΩΝ2 - Εκπαίδευση Ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες με 58 δομές
6.Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση με 27 κόμβους
7.Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών και Στελεχών Δια Βίου Μάθησης με 16 Περιφερειακά Στελέχη
8.Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών – «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»

Όλο αυτό το έργο συντονίζεται και υλοποιείται καθημερινά από αυτά τα άτομα και με την αμέριστη συνεργασία όλων των Περιφερειακών Στελεχών των Δομών και των Προγραμμάτων.
Θέλουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι:

1. Η πολύμηνη (σε μερικές περιπτώσεις φθάνει τους 8 μήνες) καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων μας και των δώρων-επιδομάτων που δικαιούμαστε, μας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση ως προς την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών μας. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων μας, καθώς και για την ομαλή ροή των επομένων χρηματοδοτήσεων.

2. Η αναίτια μείωση των μορίων προϋπηρεσίας στη Δια Βίου Εκπαίδευση από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου, τόσο για τα Στελέχη που στηρίζουν το Ι.Δ.ΕΚ.Ε. κεντρικά και περιφερειακά, όσο και για τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων, (αποφάσεις υπ’ αριθμ.2424/11-6-2009 και 2425/11-6-2009 του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης), οδηγεί στην υποβάθμιση της Δια Βίου Εκπαίδευσης μέσα από τον ίδιο το Φορέα που την εκπροσωπεί, αλλά και των υπαλλήλων του, που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να τη στηρίζουν επάξια. Ταυτόχρονα γιγαντώνεται ανώφελα η μοριοδότηση της εμπειρίας στην Τυπική Εκπαίδευση, χωρίς να εξασφαλίζεται καμιά εξειδίκευση στις ιδιαιτερότητες της Δια Βίου Μάθησης.

3. Στην υποβάθμιση οδηγεί και η μη θεσμοθέτηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) και των Σχολών Γονέων, παρά το γεγονός ότι με βάση τον νόμο 3369/06-07-2005 ορίζονται ως Δομές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι υπάγονται επίσημα στο φορέα. Σχετική παρατήρηση για τα Κ.Ε.Ε., το 2005, της ΕΔΕΛ του Υπουργείου Οικονομικών περί άμεσης θεσμοθέτησης πιστοποιεί τα προαναφερθέντα. Επιπλέον, εφόσον εργάζεται προσωπικό σε μόνιμη βάση τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά στα Κ.Ε.Ε. θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη συμμόρφωσης προς την παραπάνω παρατήρηση.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•Την Άμεση και Ομαλή Καταβολή των Δεδουλευμένων μας
•Την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας και Εκπαίδευσής μας στη Δια Βίου Μάθηση
•Την Εξασφάλιση του Εργασιακού μας καθεστώτος και τη μελλοντική μας εξέλιξη στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε.


Χρόνια τώρα, και με τη δική μας συμβολή έχει κάνει η χώρα μας μεγάλη πρόοδο στα θέματα της Δια Βίου Μάθησης και γίνεται παράδειγμα για τις όμορες Βαλκανικές χώρες χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη αναγνώριση του έργου μας.
Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς και προσδοκούμε την κατανόησή σας και την έμπρακτη υποστήριξή σας. Άλλωστε και η δική σας επιτυχημένη θητεία στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (29/6/1987- 8/9/1988) σας καθιστά γνώστη τόσο της προσφοράς, όσο και της δυσκολίας της δουλειάς μας.
Ευελπιστούμε σε μια άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να ενημερωθείτε δια ζώσης για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

1 σχόλιο: