Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Διάλογος

Από το συνάδελφο Βασίλη Καλύβα -Προϊστάμενο ΚΕΕ Ηλιουπόλεως, λάβαμε και δημοσιεύουμε δυο κείμενα. Το πρώτο είναι πρόταση ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση και το δεύτερο είναι σκέψεις του για τα εργασιακά μας ζητήματα με αφορμή τη Συνέλευση των εργαζομένων στα ΚΕΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Σημειώνουμε πως ο διάλογος είναι επιθυμητός και καμία άποψη δεν αποκλείεται, εφόσον είναι ενυπόγραφη και δεν παραβιάζει τις αρχές της κοσμιότητας

Πρόταση ψηφίσματος της ΓΣ

Η πολιτική εξουσία, εκφράζοντας τα οικονομικά συμφέροντα του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου (των αδίστακτων τοκογλύφων) και των πολιτικών εκφραστών τους στην ΕΕ, την Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε μια ολομέτωπη και πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση εναντίων όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα δικαιώματα αυτά στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, μισθών, συντάξεων, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας είναι προϊόντα κατάκτησης του εργαζόμενου λαού με δεκαετίας αγώνων ολόκληρων γενεών.
Ο Ελληνικός λαός ΔΕΝ ορίζει πιά (έστω δια μέσου των πολιτικών του εκπροσώπων) ούτε την (δημόσια) περιουσία του αλλά ούτε και τον τρόπο διαχείρισης της, παρά μόνο οι εντεταλμένοι επίτροποι (μπράβους τους λέει ο λαός) της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Εθνική μας Ανεξαρτησία (και οι συνώνυμες μ’ αυτήν ΛΕΥΤΕΡΙΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας) καταργείται και τυπικά.
Η Πατρίδα μας καταντά ένα προτεκτοράτο, μία αποικία…
(Το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Τρικούπη, μπορεί να αντικατασταθεί με το «Δυστυχώς εβιαστήκαμεν» του Παπανδρέου…)
Η κατ’ επίφαση αφορμή για όλα αυτά είναι η εκφρασμένη αδυναμία της δημόσιας διοίκησης (δηλαδή της πολιτικής εξουσίας) να πληρώσει τα χρέη της προς τους δανειστές της (διεθνείς τοκογλύφους), αλλά και να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους σε αυτήν. Παραδέχονται λοιπόν την διαχρονική τους ανικανότητα να αυτό-φροντιστούν.
Και τώρα όχι μόνο «Παίρνουν το ψωμί από το στόμα των εργαζομένων» (μα ο εργαζόμενος ότι χρωστάει το πληρώνει πάντοτε, με κίνδυνο την φυλακή και την κατάσχεση…) αλλά βγάζουν ξανά στο σφυρί τον Δημόσιο πλούτο (δεν είμαστε μακριά από το ACROPOLIS S.A.;;;;;) την ίδια μας την Πατρίδα. Και φυσικά αυτοί που ιδιοποιήθηκαν (έκλεψαν λέει ο λαός) τον δημόσιο πλούτο, μέσα από ένα όργιο διαφθοράς, μίζας, σκανδαλωδών συμβάσεων δεκαετιών και μέσα από μιας άνευ προηγουμένου αναιδέστατης και χυδαίας επίδειξης πλούτου (τυπική συμπεριφορά μαυραγοριτών), παραμένουν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ατιμώρητοι.

Εμείς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό ώστε:

-να τιμωρηθούν οι κλέφτες και να δημευτούν οι περιουσίες τους
-να ανακληθούν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα
-να φύγουν οι επίτροποι διαχείρισης’ να βάλουμε μόνοι μας τάξη στον τόπο μας χωρίς επιστασίες
-να διαφυλάξουμε την Εθνική μας Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Αξιοπρέπεια

Βασίλειος Καλύβας 08 Μαΐου 2010


Σκέψεις
Με αφορμή την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα ΚΕΕ της 08/05/10 και φυσικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν όλους εμάς τους εργαζόμενους με σύμβαση στο ΙΔΕΚΕ, θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις και προτάσεις, για να συμβάλω και εγώ στην συνεχιζόμενη προβληματική για την μελλοντική πορεία, όχι μόνο την εργασιακή μας αλλά και του ίδιου του ΙΔΕΚΕ. Αν και θα ήταν καλύτερο να διατυπωθούν και να διανεμηθούν σε όλους πριν την ΓΣ, δεν νομίζω όμως ότι είναι και αργά, μια και η πορεία μας (και ο Γολγοθάς μας) συνεχίζεται… Η προβληματική μου είναι ως ακολούθως:
Με δεδομένα ότι
Το έργο των ΚΕΕ (όπως και των άλλων δομών) έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη,
την βεβαιωμένη διάθεση όλων των φορέων της Δια Βίου Μάθησης , πολιτικών και διοικητικών ηγεσιών και των εργαζομένων να συνεχιστεί το έργο και πέραν της λήξης της χρηματοδότησης (2013),
την πέραν από κάθε αμφιβολία (παρά μόνο κακόβουλων και συνειδητών συκοφαντών) προσφορά των συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εντυπωσιακή ανάπτυξη και την άψογη διαχείριση του έργου. Αυτή η προσφορά φτάνει σε υψηλά επίπεδα αλτρουισμού και ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς, σε αντίθεση με ορισμένες(;) κυρίαρχες ομάδες , οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιοτέλεια, διαφθορά, ξιπασιά και χυδαιότητα.
Εκφράζουμε την διάθεση μας να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να
διαφυλάξουμε την εργασία μας και να μην πεταχτούμε στην κυριολεξία στο δρόμο,
πάψουμε να ζούμε στην αβεβαιότητα και το συνεπαγόμενο άγχος και να έχουμε την αναγκαία πληροφόρηση για το τι, πως, πότε και γιατί,
πληρωνόμαστε σε μηνιαία βάση, όπως έχει συμφωνηθεί,
μην παραχωρήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα,
συμμετέχουμε στα κέντρα των αποφάσεων και να μην είμαστε μόνο αποδέκτες, μια και εμείς έχουμε ΚΑΙ την γνώση ΚΑΙ την πείρα στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν όχι μόνο με κοινότητα συνείδησης για την ορθότητα τους, αλλά και σε συνεργασία με όλους τους άλλους εργαζόμενους στο ΙΔΕΚΕ, ιδιαίτερα με τον Σύλλογο των συμβασιούχων του. Θα πρέπει να πάρουμε γρήγορα τα αναγκαία διαδικαστικά μέτρα για την ενοποίηση τους, όπως έχει εκφραστεί από τις διοικήσεις και των δύο συλλόγων.
Μερικά από τα μέτρα, τα οποία μπαίνουν σε δημόσιο διάλογο, μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Διαμόρφωση από εμάς, σχεδίου συνέχειας της λειτουργίας των ΚΕΕ και των άλλων δομών, πέραν του 2013 και προώθηση του στις διευθύνσεις του ΙΔΕΚΕ / ΓΓΔΒΜ / Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση και συν-απόφαση.
Συμμετοχή ανακλητών αντιπροσώπων μας στην διοίκηση του ΙΔΕΚΕ και ΓΓΔΒΜ με δικαίωμα ψήφου,
Καθημερινή; παρουσία εκπροσώπων μας στην διοίκηση του ΙΔΕΚΕ και ΓΓΔΒΜ, μέχρι που να
Αρχίσουμε να πληρωνόμαστε σε μηνιαία βάση,
Να έχουμε πληροφόρηση για τις ενέργειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα
Να μην υλοποιούμε άχρηστες και ζημιογόνες γραφειοκρατικές διατάξεις και να ζητούμε την απάλειψη τους,
Να μην επιτρέπουμε την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων των σχετικών διοικήσεων, που είναι ζημιογόνες και για τον θεσμό της Δια Βίου Μάθησης, (πχ για την απρόσκοπτη λειτουργία του) και για εμάς τους εργαζομένους, μετά από αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων.
Τα παραπάνω μέτρα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης του οργανισμού (πχ ΙΔΕΚΕ) ενός κοινωνικοποιημένου θεσμού (Δια Βίου Μάθηση).
Αφού από την ηγεσία του Υπουργείου έχει επανειλημμένα εκφραστεί η άποψη ότι είμαστε διεφθαρμένοι και ανίκανοι, ας τους (ξανά)δείξουμε ότι είμαστε φιλόπονοι, ενάρετοι και με Αξιοπρέπεια και ότι γνωρίζουμε και υλοποιούμε την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, σε αντίθεση με την ιδιοτέλεια και τον ατομικισμό τους.
Ας μην αφεθούμε στο έλεος των ωραίων; Λόγων και υποσχέσεων των υπευθύνων;, γιατί θα προδοθούμε ΞΑΝΑ με τραγικό τρόπο.
Να μην περιμένουμε τις αποφάσεις τους γιατί θα είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ, αλλά να συν-διαμορφώσουμε το μέλλον μας.
Εμείς έχουμε ΟΛΑ τα δεδομένα –και αξίζουμε- ένα όμορφο μέλλον.
ΑΣ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΣΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.

Βασίλης Καλύβας
Προϊστάμενος ΚΕΕ Ηλιουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου