Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση για τα ΚΕΕ από το Βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα

Ο Αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε την πιο κάτω Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι για το ζήτημα των όσων συμβαίνουν στο ΙΔΕΚΕ έχουν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ...
Ερώτηση για ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.), τα οποία αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Ν.3369/2005) και ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.). Η ευρύτατη αποδοχή του εκπαιδευτικού ρόλου των Κ.Ε.Ε. από το σύνολο των ενήλικων πολιτών της χώρας αποδεικνύεται και από τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κατά την περίοδο 2004 – 2008 εκπαιδεύτηκαν 240.975 πολίτες με χρηματοδότηση από το Γ’ Κ.Π.Σ. και το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση την εικόνα αυτή, η λειτουργία των ΚΕΕ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 – 2013» στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α., με πρόβλεψη για το διάστημα 2008 – 2012 συνολικά 340.000 θέσεων εκπαίδευσης για τους πολίτες της χώρας.

Ωστόσο, συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση διοικητικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου των Κ.Ε.Ε ενώ τα στελέχη των Κ.Ε.Ε. και οι εκπαιδευτές δεν αμείβονται αν και απρόσκοπτα ασκούν τα καθήκοντά τους με οκτάωρη καθημερινή και αποκλειστική εργασία. Μεγαλύτερο, όμως, πλήγμα για το φορέα αποτελεί η αδυναμία των στελεχών των 58 Κ.Ε.Ε. όλης της χώρας καθώς και της ομάδας έργου που τα συντονίζει πανελλαδικά, να ανταποκριθούν στα καθημερινά αιτήματα πληθώρας πολιτών που επικοινωνούν και επισκέπτονται τα κατά τόπους γραφεία, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την έναρξη των τμημάτων μάθησης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2009 – 2010. Έντονος προβληματισμός εκφράζεται από τα στελέχη των Κ.Ε.Ε. για το εργασιακό τους μέλλον, αφού εργάζονται με συμβάσεις έργου οι οποίες – σύμφωνα με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις – αναμένεται να καταργηθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Προκύπτουν, επομένως, εύλογα ερωτήματα, τόσο για τη λειτουργία του φορέα, όσο και για την τύχη των 200 περίπου στελεχών αυτού.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναφορικά με:

-την επανέναρξη της χρηματοδότησης των Κ.Ε.Ε., την τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους τρίτους (προμηθευτές, συνεργεία καθαρισμού κλπ), τα στελέχη και προς τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές;
-την άμεση έναρξη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του φορέα;
την θεσμική – νομοθετική κατοχύρωση των Κ.Ε.Ε. με την άμεση υπαγωγή τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων;
-την αξιοποίηση της εμπειρίας, καθώς και της ειδικής κατάρτισης των στελεχών των Κ.Ε.Ε.;
Έχει προβλεφθεί κάποιος χρονικός ορίζοντας των ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο;

Ο κ.Σταικούρας έκανε ακόμη σχετική Αναφορά για τη στασιμότητα της έναρξης των προγραμμάτων της Δια Βίου Μάθησης στο Νομό Φθιώτιδας

"Με την παρούσα αναφορά σας μεταφέρω αίτημα των Στελεχών της Δια Βίου Μάθησης του Νομού Φθιώτιδας και ειδικότερα, των στελεχών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λαμίας & Φυλακών Δομοκού, του Κ.Ε.Ε Φθιώτιδας, του Προγράμματος ‘ΗΡΩΝ’ και του Προγράμματος Κ.Ε.Ε.Δ.Β.Μ.ΑΠ, αναφορικά με τη στασιμότητα της έναρξης των προγραμμάτων της Δια Βίου Μάθησης (Δ.Β.Μ) στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σήμερα λόγω της μη χρηματοδότησης των προγραμμάτων και της απαγόρευσης από το υπουργείο για υπογραφές συμβάσεων, δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση για κανέναν εκπαιδευτή και στέλεχος, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ούτε ένα πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα στο Νομό Φθιώτιδας, η εικόνα που παρουσιάζεται, κατά Δομή και προγράμματα του Ι.Δ.Ε.ΚΕ, γεννά ανησυχητικά ερωτήματα τόσο για τη λειτουργία των προγραμμάτων όσο και για την τύχη των στελεχών της Δια Βίου Μάθησης.

Ειδικότερα, στο Κ.Ε.Ε Φθιώτιδας, δεν υπάρχουν Εκπαιδευτές, δεν υπάρχει η Αίτηση συμμετοχής των ενηλίκων και δεν είναι γνωστό αν και πότε θα αρχίσουν τα προγράμματα.

Πολλά στελέχη και εκπαιδευτές, αν και εξακολουθούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες (Κ.Ε.Ε, Σχολές Γονέων, Κ.Ε.Ε.Δ.Β.Μ.ΑΠ., Πρόγραμμα ‘ΗΡΩΝ’, Πρόγραμμα ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’).

Εξαιτίας όλων των ανωτέρω, τα στελέχη της Δια Βίου Μάθησης Φθιώτιδας ζητούν την υποστήριξη της Πολιτείας για την εξεύρεση άμεσης λύσης στα προβλήματά τους.

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για την πρόοδο του ζητήματος."

1 σχόλιο:

  1. Θα πρέπει να υπυνθυμίσει κάποιος στον κο Σταϊκούρα ότι οι συμβασιούχοι του ΙΔΕΚΕ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες...και οχι μετά την 4η Οκτωβρίου. Είναι λυπηρό εώς και απογοητευτικό να τον απασχολεί το πρόβλημα μας τώρα και να το χρησιμοποιεί ως μέσο άσκησης αντιπολιτευτικής πολιτικής. Ίσως θα έπρεπε να είχε αναρωτηθεί νωρίτερα για τη στασιμότητα της έναρξης των προγραμμάτων της Δια Βίου Μάθησης και κυρίως να απαιτήσει την εξεύρεση άμεσης λύσης στα προβλήματά μας από τους πραγματικούς υπαίτιους.

    Απλήρωτος Συμβασιούχος ΙΔΕΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή