Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Συνέδριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Από σήμερα θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε για όσα συνέδρια και σεμινάρια μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Θα ήταν καλό όποιος έχει ενημέρωση να την μοιράζεται μαζί μας...
Την επόμενη εβδομάδα (6-7 Νοεμβρίου)διοργανώνεται συνέδριο για τον Εκφοβισμό και τη Βία μεταξύ των μαθητών στο σχολείο από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Η είσοδος είναι ελεύθερη και όπως ενημερωθήκαμε θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, εργαζόμενους στη Διά Βίου Μάθηση κλπ.


Δελτίο Τύπου
H Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και η Σχολή Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, διοργανώνουν Συνέδριο με τίτλο: Εκφοβισμός και Βία στο Σχολείο μεταξύ των μαθητών. Η σημασία της Πρόληψης. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (Παρθενώνος 19-25, Αθήνα) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο.
Στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και εργαστήρια από έλληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες εισηγητές. Μεταξύ αυτών θα παρευρίσκεται και ο Καθηγητής Dan Olweus, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε διεθνώς το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και ανάπτυξε ειδικά προγράμματα αντιμετώπισής του.
Η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι: το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο - οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών - τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας - τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1 - τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μειώνονται στο λύκειο - οι μισοί από τους μαθητές θύματα βίας δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και λιγότερο στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, και σε σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.α., κατάθλιψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να καταλήγουν σε τραγικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς στη χώρα μας, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.
Πληροφορίες: τηλ. 210 65 22 396, www.epsype.gr 210 67 76 010, www.impanagiotopoulos.gr

Δείτε το πρόγραμμα στο: http://www.epsype.gr/6Νovember.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου