Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους;

Από το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα (χωρίς σχόλια)Κόβονται stage - συμβασιούχοι
Η κυβέρνηση βάζει τέλος σε όλα τα προγράμματα. Στο μικροσκόπιο και όλες οι συμβάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

"...Σκληρές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους πήρε η κυβέρνηση: βάζει φρένο στη βιομηχανία προσλήψεων, με πρώτο βήμα τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, με στόχο και αυτές σταδιακά να καταργηθούν.
Καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους υπηρετούν μέσω stage, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. «Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν «μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που «κόβονται».
Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε προς την ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Στην επιβάρυνση του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς στο σύνολο των ανελαστικών δαπανών περιλαμβάνονται και τα προγράμματα stage και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Θα δούμε ποιες από αυτές είναι αναγκαίες, διότι υπάρχουν και εξόφθαλμες προσλήψεις πελατειακού χαρακτήρα», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές και για απίθανες επιχορηγήσεις σε φορείς με μοναδικό κριτήριο τις εκλογικές περιφέρειες βουλευτών της Ν.Δ.
Μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων έχουν υπηρετήσει για 24 μήνες και πάνω σε τέτοια προγράμματα. «Εμείς είχαμε αντιδράσει στη Βουλή, ως αντιπολίτευση, με τον νόμο που έφερε και ψήφισε η Ν.Δ., όπου έδινε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης στους εργαζομένους με stage», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε: «Θα τον αλλάξουμε τον νόμο». Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΓΣΕΕ, εκπροσώπους των stage και άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές.
Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κάποια μέριμνα για όσους stagers έχουν πολυετή προϋπηρεσία, δεδομένου ότι κάποιοι εργάζονταν μέχρι και 5 ή 6 χρόνια, και να προβλεφθεί στη βάση και ορισμένων κοινωνικών κριτηρίων κάποιο μπόνους γι΄ αυτούς.

Προβλήματα
Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις φορέων όπου οι εργαζόμενοι με stage καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εξάλλου εκφράζονται φόβοι πως σε αυτούς τους φορείς- π.χ. νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία- ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων stagers και μέχρι να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων. Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και στον ιδιωτικό τομέα ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ τα χρησιμοποίησαν για πελατειακούς σκοπούς.

«Δεν θέλουμε ακόμη 20.000 ομήρους»

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ σημαίνει και για το πρόγραμμα τοποθέτησης 20.000 ανέργων, που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές μεταξύ της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) και του ΟΑΕΔ. Αυτό ανέφερε χθες ο Γ. Ραγκούσης, προκρίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία σχέση μόνιμης εργασίας και όχι η δημιουργία νέων γενιών συμβασιούχων. Το πρόγραμμα αυτό είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις και από δημάρχους, όταν ο τότε διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης είχε επιχειρήσει να μην τεθούν ουσιαστικά κριτήρια για την επιλογή των ανέργων, επιδιώκοντας να χειριστεί με αδιαφανείς διαδικασίες την τοποθέτησή τους στους δήμους.
Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε προς την ΠΟΕ- ΟΤΑ πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου, μέχρι και αυτές να καταργηθούν. «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το φαινόμενο κάθε κυβέρνηση να δημιουργεί μια νέα στρατιά ομήρων», σχολίασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, που συμφώνησε με την προώθηση μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.
Είναι ενδεικτικό- όπως ανέφερε ο κ. Μπαλασόπουλος- πως μόνο στους δήμους απασχολούνται 50.000 εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας, μεταξύ των οποίων 5.000 με συμβάσεις έργου, 8.000 με Stage, 10.000 με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι υπόλοιποι με σύμβαση ορισμένου χρόνου..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου