Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Σημαντική Ενημέρωση από το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΚΕΕ

Αγαπητές/οί συνάδελφοι

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των επαφών του ΔΣ του Σωματείου με την ΟΕ, τη Διοίκηση του ΙΔΕΚΕ και το δικηγόρο κο Προυσανίδη την Παρασκευή 22/10.

1) Ο κος Μουζάκης σε σχετικό ερώτημα που του θέσαμε, μας απάντησε ότι σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση του Έργου, τα χρήματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής αρκούν για τις πληρωμές μας μέχρι και το Δεκέμβριο (συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου). Αν υπάρξει κάποιο ζήτημα για τις πληρωμές, αυτό θα τεθεί μόνο για το Δώρο Χριστουγέννων, ενδεχόμενο το οποίο ο κος Μουζάκης θεωρεί υπαρκτό, αλλά μικρό.
Όσσν αφορά στην ομαλή συνέχιση των πληρωμών μας μέχρι τον Ιούνιο, ο κος Μουζάκης ανέφερε ότι το επόμενο αίτημα χρηματοδότησης θα υποβληθεί από την Ομάδα Έργου μέσα στο Νοέμβριο. Η εκτίμησή του με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις διαβεβαιώσεις της Διαχειριστικής Αρχής ότι «λεφτά υπάρχουν», δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις αμοιβές μας μέχρι τον Ιούνιο.
Τέλος, δεν έχει ακόμα τεθεί θέμα σεμιναρίου, το οποίο ίσως και να αφορά μόνο τους καινούργιους συναδέλφους.
2) Η συζήτηση με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο ΙΔΕΚΕ κο Καπούλα και τον Πρόεδρο κο Γαληνέα ξεκίνησε με διευκρινήσεις σχετικά με τη ροή χρηματοδότησης του έργου των ΚΕΕ. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι και τον Ιούνιο, σημείωσαν ότι θα γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απορόφηση νέων κονδυλίων, ωστόσο απέφυγαν να δεσμευτούν για το αν θα υπάρχει διακοπή κάποιου διαστήματος στις πληρωμές μας.
Για τις οφειλές προς τα στελέχη που εργάστηκαν στην Αγωγή Υγείας μας ανέφεραν πως μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες «κλείδωσαν» τις σχετικές πιστώσεις και ότι θα υπάρξει εξώφληση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στη συνέχεια ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τις προθέσεις της Διοίκησης για τη συνέχιση των έργων των ΚΕΕ μετά τη λήξη τους στις 30/06/2011. Μας ανέφεραν ότι ο παρών σχεδιασμός περιλαμβάνει τη πρόθεση συνέχισης των έργων από το ΙΔΕΚΕ (η προοπτική μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατίθεται προς το 2013 ή 2015). Ωστόσο, τα ΚΕΕ με τα σημερινή τους μορφή θα αποτελέσουν παρελθόν, αφού θα μετονομαστούν μάλλον σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, θα ενσωματώσουν δράσεις και προγράμματα όπως ο ΗΡΩΝ κλπ. Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστούν νέα Τεχνικά Δελτία, εγκρίσεις από τη Διαχειριστική Αρχή, ενάρξεις έργων κλπ., ενέργειες που απομακρύνουν κατά πολύ το ενδεχόμενο ομαλής συνέχειας της δομής από 01/07/2011.
Το επόμενο και ουσιαστικότερο στάδιο της συζήτησης αφορούσε το εργασιακό μας μέλλον σε όλο αυτό το νέο πλαίσιο. Αναφέραμε, δηλαδή, στη Διοίκηση ότι, εφόσον στη σύμβασή μας υπάρχει σχετικός όρος περί της δυνατότητας αυτόματης ανανέωσης το συμβάσεών μας με απόφαση του ΔΣ του ΙΔΕΚΕ, το αίτημά μας είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των στελεχών από 01/07/2011, εφόσον συνεχίσουν να υπάρχουν ΚΕΕ ή οτ,ι άλλο.
Δυστυχώς, η απάντηση της Διοίκησης ξεκίνησε με την υπενθύμιση ότι: «όπως είπε ο κος Πάγκαλος, σύμβαση που λήγει, λήγει…». Μας έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απευθείας ανανέωσης των Συμβάσεων και ότι θα υπάρξει προκήρυξη όλων των θέσεων.
Επιμείναμε στο γεγονός ότι χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίας μας στο φορέα, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στη λειτουργία εφόσον φύγουν όλα τα στελέχη, ότι είναι και άδικο να μην δίνεται σε αρκετά στελέχη (Γραμματείς ΔΕ) ούτε καν η δυνατότητα να επανυποβάλλουν αίτηση σε μία πιθανή νέα προκήρυξη. Ο αντίλογος από τη Διοίκηση ήταν ότι θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες εργασίας και σε νέα άτομα, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ότι δεν προβλέπονται πλέον θέσεις γραμματειακής υποστήριξης (με βάση το Νόμο Ραγκούση), άρα δεν μπορούν να υπάρχουν απόφοιτοι ΔΕ και ΤΕ και άλλα τέτοια. Μας είπαν δε ότι μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις για τη μοριοδότηση, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται ότι θα τις λάβουν υπόψη.
Τέλος, μας αποχαιρέτησαν λέγοντας ότι ηθικά είναι στο πλευρό μας που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρούσαν εδώ στο ΙΔΕΚΕ και ότι καλά κάνουμε που πάμε στα δικαστήρια.
3) Στη συνάντησή μας με τον δικηγόρο κο Προυσανίδη επιβεβαιώσαμε ότι οι αγωγές μας κατατίθενται τις προσεχείς ημέρες, οπότε θα μας ενημερώσει αναλυτικά και για το τελικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλουμε.
Του αναλύσαμε τα τωρινά εργασιακά μας δεδομένα, τις σαφείς πλέον προθέσεις της Διοίκησης και του ζητήσαμε να μας αναφέρει ποια νομικά περιθώρια αντίδρασης έχουμε από σήμερα μέχρι τη λήξη των συμβάσεών μας.
Ως προς το θέμα της απεργίας, μας τόνισε για ακόμα μία φορά ότι θα πρέπει να εκτιμήσουμε τη διάθεση της διοίκησης απέναντί μας (πιθανότητα καταγγελίας της απεργίας και διακοπής των συμβάσεων), αλλά και την αποφασιστικότητά μας να ρισκάρουμε (και πότε…) τις πιθανές επιπτώσεις.
Ως προς τη δυνατότητα κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, ο δικηγόρος κος Προυσανίδης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι νομικά αντίθετος (μέσα από επιχειρηματολογία που μας ανέλυσε), ότι δεν οδηγούν πουθενά, ότι προβάλλονται και προωθούνται από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία ως εμπόριο ελπίδας και τίποτε παραπάνω, ότι είναι μία τακτική και μόνο κίνηση που σίγουρα δεν οδηγεί σε καμία δικαίωση κλπ. Μας έκανε, τέλος, ξεκάθαρο ότι αυτός δεν αναλαμβάνει να προχωρήσει τα μέλη του Σωματείου μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επί των απόψεων του κου Προυσανίδη (περί ασφαλιστικών μέτρων) επιφυλασσόμαστε να διερευνήσουμε και άλλες νομικές θέσεις και εναλλακτικές λύσεις.

Είναι σαφές ότι τα νέα δεν είναι καλά για κανέναν, δεν υπάρχει καμία καλή πρόθεση απέναντί μας από μέρους της Διοίκησης του ΙΔΕΚΕ (με την οποία εκτιμούμε ως ΔΣ ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα σημείο επαφής και λόγος για νέα συνάντηση…), για όλους μας το φάσμα της ανεργίας από τον Ιούλιο και μετά είναι ορατό.
Ως ΔΣ προσπαθούμε να αναζητήσουμε τρόπους για να πολεμήσουμε αυτήν την άσχημη κατάσταση, ήδη συζητάμε κάποιες ιδέες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι η ώρα να συμβάλλουμε όλοι ενωμένοι με τις ιδέες και τις απόψεις μας.
Για το λόγο αυτό, σκοπεύουμε να οργανώσουμε Γενική Συνέλευση μέσα στο Νοέμβριο (σε ημερομηνία που ενδεχομένως θα μπορεί να παραστεί και ο δικηγόρος για να ακούσουμε όλοι εκ νέου τη γνώμη του), έτσι ώστε να καθορίσουμε τη στάση μας κατά το επόμενο διάστημα.

Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει και νέα ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τον τόπο, το χρόνο, τη θεματολογία και τους όρους διεξαγωγής της συνέλευσης.

Από το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου