Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση των εργαζομένων στα ΚΕΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Αθήνα, 15/05/2011

Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 κλείνουν! Παρά το γεγονός ότι τα ΚΕΕ αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Πρωθυπουργός κος Γ. Παπανδρέου στις 17/02 - οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ.
Τα ΚΕΕ αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Γενικής Εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη τη χώρα, αφού τα προγράμματά τους μόνο την τελευταία πενταετία (2006-2011) παρακολούθησαν 273.000 πολίτες. Επιπλέον, παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με τη διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας πλήρους και ωρομίσθιας απασχόλησης, με ενίσχυση της οικονομίας στο κέντρο και στην περιφέρεια με την αγορά όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.).
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Φώφη Γεννηματά απαντώντας εγγράφως σε σχετική επερώτηση βουλευτή στις 04/03/2011, αναφέρει ότι «το εξειδικευμένο πρόγραμμα των ΚΕΕ αξιολογείται και με τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου με την απαραίτητη έγκριση της ΕΥΔ του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δύναται να συνεχιστεί». Προφανώς οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αγνόησαν την κατεύθυνση που δόθηκε από την αρμόδια Αναπληρώτρια και αποφάσισαν τη μη συνέχιση του έργου των ΚΕΕ χωρίς καμία εξήγηση!
Αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (έργο και αυτό που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Φυσικά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι Δήμοι. Το μόνο που οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ θα καταφέρουν είναι να μείνουν την προσεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων!

Πέρα όλων των παραπάνω, η άρνηση των ηγεσιών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, χωρίς μάλιστα καμιά αξιολόγηση του έργου και των στελεχών, οδηγεί στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς διακοπή τις υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ χρόνια. Τονίζουμε ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.

Προτού οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων επικαλούμενοι την επίσημη κυβερνητική πολιτική περί μη ανανέωσης, ας μας δικαιολόγήσουν πώς και γιατί ανανεώθηκαν αυτόματα 3.500 περίπου συμβάσεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010.
Γιατί στην περίπτωση των εργαζομένων στα ΚΕΕ - που επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που εδώ και οκτώ χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης, αισθανόμαστε ότι ο μόνος λόγος που κλείνουν τα ΚΕΕ είναι για να εκδιωχθούν από τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι!

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους, με κάθε μέσο!

Προβάλλουμε δυναμικά τα αιτήματά μας, όχι μόνο γιατί διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας σε 200 νέους ανθρώπους με υψηλά τυπικά προσόντα, πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Δια Βίου Μάθηση, αλλά γιατί είναι αυτονόητα και για την ομάλη λειτουργία του θεσμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, του ΙΔΕΚΕ και της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των όποιων νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
2) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης.
3) Η σχετική απόφαση να ληφθεί άμεσα από το ΔΣ του ΙΔΕΚΕ.


Η αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων 3.500 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010, αλλά και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, ας ισχύσει και για εμάς!

ΥΓ Ήδη οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ, βρίσκονται στα γραφεία της διοίκησης του ΙΔΕΚΕ, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου