Σάββατο 14 Μαΐου 2011

« Ζητήματα εργασίας των εκπαιδευτικών σε δομές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε»

Μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών που εργάζονται σε διάφορα προγράμματα και δομές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε...
όπως στα Ι.Ε.Κ., στο πρόγραμμα Οδυσσέας, στα Κ.Ε.Ε, σε σχολές γονέων κλπ. επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψης καθώς και το καθεστώς εργασίας που θα ισχύσουν για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Με βάση τις καταγγελίες που έχουμε συλλέξει μέχρι τώρα, σας καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα προκειμένου να σας θέσουμε κάποια βασικά ζητήματα για τα οποία επιθυμούμε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.
Θεωρούμε μείζονος σημασίας το ζήτημα των κριτηρίων με βάση τα οποία θα προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί την επομένη εκπαιδευτική περίοδο. Ζητούμε την πλήρη διαφάνεια και για αυτό το λόγο θα υποβάλουμε και τις θέσεις μας σχετικά με την κατάθεση των δικαιολογητικών και την μοριοδότηση των προσόντων. Κάθε χρόνο, για έναν ανεξήγητο λόγο αλλάζουν τα κριτήρια πρόσληψης. Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν καθοριστικά την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων και πολλοί εκπαιδευτικοί, εύλογα προχωρούν όπως γνωρίζετε, σε καταγγελίες και ενστάσεις. Επιθυμούμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που θα σέβεται την εργασία του εκπαιδευτικού και θα διασφαλίζει μια συνέχεια στο έργο του, απαραίτητα στοιχεία ειδικά όταν πρόκειται για μια εκπαιδευτική πράξη. Επιπλέων επιθυμούμε να μας καταθέσετε τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας
Είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιες αποφάσεις που εφαρμόζονται οδηγούν σε καταστρατήγηση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και απαιτούμε την άμεση διευθέτηση τους. Συγκεκριμένα:
Α) Θεωρούμε απαράδεκτη και χωρίς καμία λογική την απόφαση του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. να μην επιτρέπει σε ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, και μόνο για αυτούς, να εργάζονται ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές δομές ή να αναλάβουν 2 τμήματα. Με αυτό τον τρόπο πολλοί συνάδελφοι έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στις 120 ώρες το χρόνο σε κάποιο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ή τις 42 (στην καλύτερη των περιπτώσεων) ώρες σε κάποιο Ι.Ε.Κ. ή τελικά να αναλάβουν ένα τμήμα σε κάποιο Κ.Ε.Ε ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.Η απόφαση αυτή επιβάλλει το καθεστώς της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, γεγονός που υποβαθμίζει ξεκάθαρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, τέτοιου είδους διατάξεις στρέφονται κατά των ίσων δικαιωμάτων πρόσβασης στην εργασία και έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τον Άρειο Πάγο.

Β) Θεωρούμε απαράδεκτη τη σύμβαση έργου ανάμεσα στους εκπαιδευτές και στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Είναι ξεκάθαρο πως το έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτές δεν μπορεί να αποτελέσει σύμβαση εργασίας. Δεν διασφαλίζει και δεν προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των προσλαμβανόμενων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιθεωρητών εργασίας που επισκεφτήκαμε καθώς και τον «Συνήγορο του Πολίτη» είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται βρίσκονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εργολάβοι.

Γ) Θεωρούμε ότι γίνεται καταστρατήγηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ενώ ασφαλιζόμαστε στο ΙΚΑ και μας γίνονται υπέρογκες κρατήσεις (20%) επί των αποδοχών μας, δεν καταβάλλεται στον ΟΑΕΔ και τον ΟΕΚ το αντίστοιχο ποσοστό των κρατήσεων ώστε να γινόμαστε δικαιούχοι των παροχών που χορηγούν οι οργανισμοί αυτοί (ταμείο ανεργίας, δελτία κοινωνικού τουρισμού κλπ).

Είμαστε εκπαιδευτικοί και θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα λειτούργημα με ιδιαίτερες δυσκολίες και απαιτήσεις. Με βάση την κοινή μας επιθυμία, για εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υψηλή ποιότητα παροχών, σας καλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως σε όλα τα ζητήματα που σας θέσαμε και επιπλέων αιτούμαστε συνάντηση για την καλύτερη έκθεση των απόψεών μας και την εύρεση αποτελεσματικότερης λύσης.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σ.Ε.Α.Ε (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ)

1 σχόλιο:

  1. Συζητάμε πια και αναζητάμε τα αυτονόητα.
    Οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες δομές του ΙΔΕΚΕ δεν είχαμε ποτέ φωνή και ποτέ υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή