Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Το αμάρτημα της εργασίας!!!!

Από την Κατάληψη της ΓΓΔΒΜ. ΌΛα όσα έλεγαν τότε οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ αποδείχτηκαν σωστά...Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή συναδέλφου με πολλά χρόνια προσφοράς στη Διά Βίου Μάθηση, με κριτική στις νέες προκηρύξεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που -καθυστερημένα- ανακάλυψε τη ... νομιμότητα και τους ανέργους

Ένα ...Ίδρυμα που εργάστηκε πυρετωτωδώς για να βολεύει ημετέρους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ λόγω της αδράνειάς που επέδειξε.

Ήδη πολλές υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η συμπαιγνία συνεχίζεται αφού η διορισμένη από τη... Διαμαντοπούλου ηγεσία παραμένει στη θέση της. Προφανώς είναι πολύ βολική και για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 

Τέλος θα θέλαμε να μάθουμε: Αυτοί οι πολέμιοι της ανεργίας πόσες χιλιάδες ευρώ έχουν δώσει σε επιμίσθια, πληρώνοντας μονίμους υπαλλήλους για θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ανέργους;
Κάπως επιλεκτική δεν είναι η ευαισθησία τους;

Η επιστολή:

Το αμάρτημα της εργασίας  !!!!
Το να ανήκεις  στο 57% του ενεργού πληθυσμού, να είσαι νέος επιστήμονας , πιθανόν  με μεταπτυχιακό και  άνεργος είναι κοινωνική αδικία.
   Ειδικά όταν δεν έχεις εργασθεί και προσπαθείς να εργασθείς χωρίς να  υπάρχουν θέσεις εργασίας, το φαινόμενο είναι απογοητευτικό και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι εκείνος της ξενιτιάς,  εφόσον η ειδικότητά σου έχει ζήτηση.
  Υπάρχει ένα ποσοστό ανέργων που είχε την εργασία του και  τους απέλυσαν για διάφορους λόγους όπως λήξη συμβάσεων ,κατάργηση θέσεων , κλείσιμο των επιχειρήσεων κ.α. Στο ποσοστό αυτό ανήκουν όλοι όσοι έχουν δηλωμένη την ανεργία τους στον ΟΑΕΔ
  
  Ειδικά στην Δ.Β.Μ. από το 2004 και μετά δημιουργήθηκε ένας νέος  χώρος εργασίας περίπου τριακοσίων  νέων  επιστημόνων , που οργάνωσαν τον χώρο αυτό με μεγάλη προσπάθεια και  διαδοχικές επιμορφώσεις.  Στις δομές και τα προγράμματα του φορέα ,ΚΕΕ, Σχολή Γονέων , Οδυσσέας κ.ά., απασχολούνταν  ένας πολύ μεγάλος αριθμός Εκπαιδευτών, που αριθμούσε αρκετές χιλιάδες .
   Τα στελέχη αυτά απολύθηκαν στις 30-6-2011 και θα έπρεπε να βρούνε μία παράλληλη εργασία για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους (επίδομα ανεργίας δεν δικαιούταν ) μέσα στην μεγάλη κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Η κρίση αυτή άφησε τους περισσότερους από τα στελέχη αυτά άνεργους.
 Εδώ και 17 μήνες έχει σταματήσει η ΔΒΕ και  τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η πρόσκληση 602/15/34140/19-11-2012  του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για  σύναψη Σύμβασης  έργου Στελεχών που θα επανδρώσουν τα Κ.Δ.Β.Μ.
      Στην προκήρυξη αυτή υπάρχουν εκτός από τα επιστημονικά – εμπειρικά κριτήρια και τα κοινωνικά αντίστοιχα.
·        Για να κάνει κάποιος αίτηση είναι προαπαιτούμενο  να είναι άνεργος !!!! . Φυσικά αν κάποιος έχει εργασία δεν σκέπτεται να αλλάξει και να φύγει μακριά από το τόπο διαμονής του , ειδικά  την περίοδο αυτή που και τα καύσιμα είναι ακριβά.
    Συμπέρασμα όλοι όσοι θα υποβάλλουν αίτηση είναι άνεργοι πάνω από 4 μήνες.!!
·        Στην  παράγραφο 4.1. Μοριοδοτείται η ανεργία μέχρι 18 μήνες με maximum 15 Μόρια !!.  Αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι άνεργοι τι χρειάζονται τα μόρια ;;;
Μήπως είναι καταλληλότερος/η  κάποιος/α  να στελεχώσει τα Κ.Δ.Β.Μ. , μέχρι την 30-6-2015 ,όταν έχει κάποιους μήνες περισσότερο άνεργος από κάποιο άλλο με τα ίδια άλλα τυπικά προσόντα;;;
    Συμπέρασμα ένα από τα δύο κριτήρια πλεονάζει πρέπει να φύγει
·        Στην  παράγραφο 1.1. μοριοδοτούνται όσοι/ες  έχουν Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Δ.Β.Ε.  – Πάρα πολύ λογικό και δίκαιο.
   Επειδή όμως δεν υπάρχουν ειδικευμένοι επιστήμονες στον χώρο αυτό για να καλύψουν τις 600 περίπου θέσεις σε όλους τους δήμους της χώρας , θα υπάρχουν και αρκετοί με Επαγγελματική Εμπειρία και επιμόρφωση.
   Για να πάρει κάποιος το μέγιστο των 30 μορίων επαγγελματικής εμπειρία για να ισοψηφήσει με τις μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχει εργασθεί ανελλιπώς 120 μήνες (12 έτη) . Για τα στελέχη που είχαν εργασθεί στη ΔΒΕ   το πολύ να πάρουν 15-18 μόρια.
Η  Μοριοδότηση  του προηγούμενου καλοκαιριού 5423/29-7-2011 της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. , η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω απραξίας της ΓΓΔΒΜ  και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. , προέβλεπε μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας  ανά μήνα  εργασίας ( 0,40 αντί 0,25) για λόγους επιβράβευσης  της προσπάθειας , όπως μας ενημέρωναν, των στελεχών της ΔΒΕ. !!!
  Αν κάποιος/α διέπραξε το αμάρτημα  να έχει εργασθεί στην ΔΒΕ , κάποια από τα προηγούμενα 7 χρόνια , έρχεται  ένας/μία άνεργος (άπειρος στη ΔΒΕ)  κάποιων περισσότερων μηνών και εκμηδενίζει το πλεονέκτημα της εμπειρίας του.
  Ακόμη από το προηγούμενο καλοκαίρι  μέχρι σήμερα αφαιρούν μόρια  σε εκείνους που είχαν εργασθεί  από 5-10  και τα δίνουν  στους έχοντας περισσότερη  ανεργία . 
Γιατί το τελευταίο 12-μηνο είχε εργασία κανείς από τους υποψήφιους ;;;
  Τελικά  στην Ελλάδα  είναι αμαρτία να εργάζεσαι  να επιμορφώνεσαι και να προσφέρεις !!!!
   Συμπέρασμα  : «Είναι προτιμότερο να κάθεσαι , να επιδοτείσαι και να θεωρείσαι επαρκέστερος σε κάποια υπεύθυνη εκπαιδευτική θέση από τον αντίστοιχο εργαζόμενο-έμπειρο.!!»
   Αν διέπραξες το θανάσιμα αμάρτημα να προσληφθείς  με μερική απασχόληση κάπου, για να πάρεις μία μικρή οικονομική ενίσχυση  ή να παρακολουθήσεις κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, τότε απαγορεύεται να υποβάλλεις αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη !!!
  Αυτό  είναι μια κραυγαλέα  κοινωνική διάκριση μεταξύ πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας !!
     Μήπως κάποιοι δικαιολογηθούν ότι αυτή την μοριοδότηση την επέβαλλε η Τρόϊκα  , γιατί μέχρι τον προηγούμενο χειμώνα προσλάμβαναν στελέχη με προτάσεις ιδεών και προθέσεων στη Δ.Β.Μ. ;;; 
Άλλο να απαγορεύεται να είσαι σε περισσότερες από μία δουλειές και άλλο να σου απαγορεύει κάποιος φορέας του Δημοσίου να ενταχθείς σε μία καλύτερη θέση.

  Ένας που αμάρτησε για την Δ.Β.Ε.

1 σχόλιο:

  1. Ανήκω στην κατηγορία αυτών των πρώην υπαλλήλων της Δ.Β.Μ. που περιγράφεις παραπάνω. Θεωρώ ξεκάθαρη την πολιτική απόφαση της ηγεσίας να μετατρέψει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις δομές του σε ένα ακόμα ΚΟΧ, αφού και αυτοί οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν τώρα για 3 χρόνια δε θα έχουν δικαίωμα να ξαναπροσληφθούν, άρα η εργασιακή τους εμπειρία δε θα ληφθεί υπόψη και δεν θα τους επιτραπεί να την προσφέρουν στον κόσμο, όπως και αυτοί που την πρόσφεραν για τα προηγούμενα 7 χρόνια. Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η βούληση της Τρόϊκας που πράγματι κυβερνά αυτή τη χώρα, οι νέοι να μετακινούνται από δουλειά σε δουλειά και προτιμώτερα να πηγαίνουν να δουλεύουν στο εξωτερικό, όπως γίνεται και τώρα. Για να είμαστε ειλικρινείς και να κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου, πολλοί απ όσους εργάστηκαν στη ΔΒΜ από το 2004 ως το 2011, ήταν βυσματικά τοποθετημένοι. Όμως σε αντίθεση με τους μισούς από το 1 εκατομμύριο και πλέον, δημοσίους υπαλλήλους που είναι βύσματα, οι υπάλληλοι του ΙΔΕΚΕ, ανταποκρινόταν σε μετρήσιμους στόχους, αξιολογούνταν συχνά και επιμορφώνονταν συνεχώς και κατά περιόδους. Δεν δικαιολογώ την πρόσληψη μέσω βύσματος αλλά τελικά δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξειδικευμένο προσωπικό στη ΔΒΜ, το οποίο βέβαια πάει χαμένο, είτε με αυτή την προκήρυξη, είτε με εκείνη του 2015. Βεβαίως και είμαι υπέρ του ανοίγματος θέσεων για ανέργους, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν στη γραματειακή υποστήριξη των ΚΔΒΜ, όπως γινόταν και πριν κλείσουν στα ΚΕΕ. Εκεί δεν χρειάζεται εμπειρία στο σχεδιασμό και την διασφάλιση της ποιότητας προγραμμάτων ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.Εν τέλει, η προηγούμενη γενιά υπαλλήλων του ΙΔΕΚΕ, ήταν μια νέα γενιά εξειδικευμένων στελεχών που χρειάζεται η Ελλάδα για την "επανίδρυση" του κράτους, όπως έλεγε πριν από κάποια χρόνια ένας άλλος αποτυχημένος αρχηγός. Εξελίχθηκαν υπό συνθήκες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, ΥΠΕΡκάλυψαν συγκεκριμένους στόχους,επιμορφώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΒΜ, ακόμα και με τα κακώς ελληνικά κείμενα που ανέφερα παραπάνω και σε συνθήκες ανασφάλειας και μή μονιμότητας. Δούλευαν δηλαδή με τις πρΟΔΙΑΓΡΑΦΈς που απαιτεί τόσο η Τρόϊκα, όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά δεν τολμούν να άρουν τη μονιμότητα, για να μη θίξουν τους ψηφοφόρους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή