23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, παρουσιάζουν για 23η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», απο 1η ως 6 Φεβρουαρίου 2010, στο Auditorium του Γαλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31).
Η 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κινηματογράφος & Πραγματικότητα» διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Πρεσβείας Βελγίου στην Αθήνα.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη στο κοινό.
Έναρξη προβολών, στις 18΄30
OΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Ανδρέας Παγουλάτος, Nicolas Peyre, Ηλίας Σκάντζικας, Βασίλης Σπηλιόπουλος.
Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
- Αφιέρωμα στις ελληνίδες ντοκιμαντερίστριες Στέλλα Θεοδωράκη και Έφη Ξηρού
- Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Autrans, με θέμα το βουνό
- Προσωπογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα ( Picasso, Magritte, Niemeyer, Aλέκος Ξένος, Φρίντα Λιάππα)
- Djiga Vertov και η εξέλιξη του σοβιετικού ντοκιμαντέρ
Στα 23 χρόνια λειτουργίας του, στο Φεστιβάλ αυτό παρουσιάστηκαν πάνω από 750 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα περισσότερα ήταν ανέκδοτα στη χώρα μας.
Διοργανώθηκαν Αφιερώματα σε μεγάλους ντοκιμαντερίστες, όπου προβλήθηκε ένας σημαντικός αριθμός ταινιών τους: Γιόρις Ίβενς, Ζαν Ρους, Αλέν Ρενέ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Λουί Μαλ, Ανιές Βαρντά, Αρταβάζντ Πελεσιάν, Ανρί Στορκ, Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, Βασίλης Μάρος, Ροβήρος Μανθούλης, Φώτος Λαμπρινός, Λέων Λοΐσιος, Λάκης Παπαστάθης, Τάκης Χατζόπουλος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Τάσος Ψαρράς, Παντελής Βούλγαρης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Αλίντα Δημητρίου, Γιάννης Λάμπρου, Εύα Στεφανή και δεκάδες άλλοι.
Μερικοί από αυτούς τους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Ολλανδός Γιόχαν βαν ντερ Κέκεν, ο Βέλγος Λικ Ντε Ες, ο Ιταλός Φραντζέσκο Μαζέλλι κ.ά. ήρθαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις ταινίες τους.
Και στη φετινή Διοργάνωση, υπάρχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα:
- Αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτοπόρο ντοκιμαντερίστα Dziga Vertov, που οι ταινίες του άσκησαν μια σημαντική επίδραση σ’ ορισμένους σκηνοθέτες του Γαλλικού «νέου κύματος»: Ζαν-Λικ Γκοντάρ ή στον Ζαν Ρους. Προβάλλονται τρία ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στα οποία και το αριστούργημά του: «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» (1929).
- Δύο Αφιερώματα σε δύο σημαντικές Ελληνίδες Κινηματογραφίστριες, τη Στέλλα Θεοδωράκη και την Έφη Ξηρού, που και οι δύο ενδιαφέρονται για την αισθητική αρτίωση των ταινιών τους, που σημαδεύονται από μια προσωπική πρωτοποριακή αναζήτηση. Της πρώτης, ανάμεσα στα 7 ντοκιμαντέρ της που προβάλλονται, συμπεριλαμβάνεται και η πολυβραβευμένη της ταινία «Από το μοναδικό στο πολλάπλο»(1996), όπως και το τόσο ενδιαφέρον ¨Πώς σε λένε;».
Της δεύτερης, ανάμεσα στα 10 ντοκιμαντέρ του Αφιερώματός της, ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στο βραβευμένο «CHARISMA X ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» (2009) και στα ενδιαφέροντα πειραματικά «Άκρα»(1996), «Εποχές του Διονύσου» (1999) και «Αφροδίτη των ρόδων»(2000). - Στο Αφιέρωμα «Προσωπογραφίες» προβάλλονται 14 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, όπως τα ακόλουθα: «Magritte, η ημέρα και η νύχτα»(2009) του Henri de Gerlache (σε συνεργασία με τη Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα), «Το μυστήριο Πικάσο» του μεγάλου Henri-Georges Clouzot, «Oscar Niemeyer»(2007) του Fabiano Maciel (50 χρόνια από την ίδρυση της Μπραζίλια), «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος» (2009) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Φρίντα Λιάππα» (2007) της Δέσποινας Καρβέλλα, «Μίνωες και Ψηλορείτης» του Γιάννη Λάμπρου, το βραβευμένο «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» (2009) του Σταύρου Ψυλλάκη, «ΤΟ ζεïμπέκικο της Ευδοκίας…το χόρεψα εγώ» (2009) του Αντώνη Τσάβαλου κ.ά.
- Τέσσερα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για το βουνό επιλεγμένα από το Φεστιβάλ d’ Autrans, ολοκληρώνουν το πλούσιο φετινό πρόγραμμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου