Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

48ωρη απεργία: Κανένας στη δουλειά!

Είναι ίσως η πιο κρίσιμη απεργία των τελευταίων δεκαετιών. Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων που έχουν οργανωθεί για το διάστημα που θα συζητείται το "Μεσοπρόθεσμο" στη Βουλή, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
28 & 29 Ιουνίου κανείς Συμβασιούχος του ΙΔΕΚΕ, όπως και κανείς άλλος εργαζόμενος δεν πρέπει να πάει στη δουλειά...



28-29 Ιουνίου: 48 ώρες στο δρόμο
Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο


Εδώ κι ένα μήνα, έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Στις 28-29/6, ο αγώνας μας φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για να την εξασφάλιση των κερδών των λίγων. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, οι κάλπικοι ανασχηματισμοί και οι εκβιασμοί κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, δεν μάς ξεγελάνε. Τώρα πια ξέρουμε ότι το δίλημμα δεν είναι Μνημόνια ή χρεοκοπία γιατί τα Μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της κοινωνίας.

Τρίτη και Τετάρτη 28-29/6, που είναι το διήμερο της συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή τα συνδικάτα έχουν καλέσει 48ωρη Γενική Απεργία. Αυτό το διήμερο δεν πρέπει κανείς να δουλέψει, να καταναλώσει, να στηρίξει το παραμικρό σπάσιμο της απεργίας. Από το πρωί της πρώτης μέρας της απεργίας μαζευόμαστε στο Σύνταγμα μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις απ' όλη τη χώρα και όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Την Τετάρτη 29/6 ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου περικυκλώνουμε τη Βουλή-στέλνουμε το μήνυμα ότι ο λαός το απορρίπτει!
Εδώ κι ένα μήνα αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι έχουμε τη δύναμη να χαράξουμε νέα πορεία για την κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Τώρα είναι η δικιά μας ώρα, τώρα μιλάμε εμείς!

Ή εμείς ή αυτοί - Άμεση δημοκρατία τώρα!

Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος-22 Ιουνίου 2011


Αναλυτική ενημέρωση από τη Ναυτεμπορική
48ωρη γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 28 - 29 Ιουνίου

Εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και Ταμεία, στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, σε συγκοινωνίες και μεταφορές συμμετέχουν στην 48ωρη γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (28 και 29/6).

Συγκοινωνίες
Στις συγκοινωνίες, οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού θα ακινητοποιηθούν για 48 ώρες, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει, για την Τρίτη και την Τετάρτη, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν την Τρίτη και την Τετάρτη οι συρμοί του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του Τραμ.

Χειρόφρενο θα τραβήξει και το Μετρό την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα λειτουργήσει μόνο από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας, για να εξυπηρετηθεί η απεργιακή συγκέντρωση. Το Μετρό δεν θα εκτελεί επίσης δρομολόγια από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο, καθώς η γραμμή ανήκει στον ΟΣΕ και έτσι δεν θα διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία ΕΘΕΛ και τρόλεϊ ΗΛΠΑΠ συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία, με εξαίρεση 200 λεωφορεία, τα οποία θα εξυπηρετούν τους συμμετέχοντες στους Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics.

Στον τομέα των αεροπορικών συγκοινωνιών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους.

Επίσης, συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, οι υπηρεσίες Πρόνοιας, οι γιατροί του Πειραιά και οι οδοντίατροι, καθώς τη συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 28 και 29 Ιουνίου, αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Οι παραπάνω φορείς των επαγγελματιών υγείας προχωρούν στην 48ωρη κινητοποίηση, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας υποβάθμιση του τομέα υγείας της χώρας.

Τοπική αυτοδιοίκηση
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Επίσης, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων, θα προχωρήσει σε κατάληψη και κλείσιμο των ΧΥΤΑ της Φυλής και της Μαυροράχης, από την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 12.00 το βράδυ.

Παράλληλα, κάλεσε σε κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην περικύκλωση της Βουλής.

Οι σύλλογοι - μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ εκλήθησαν να οργανώσουν τη μαζική μηχανοκίνητη κάθοδο των εργαζομένων στην περικύκλωση της Βουλής.

Συγκεντρώσεις
Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οργανώνουν συγκεντρώσεις. Την Τρίτη 28 Ιουνίου (1η ημέρα της γενικής απεργίας), απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία για το Σύνταγμα.

- Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το πρωί και το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, καθώς και συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή.

Μετ' εμποδίων τα δρομολόγια ακτοπλοΐας
Προβλήματα αναμένεται να παρουσιασθούν και στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας, το διήμερο της Τρίτης 28 και Τετάρτης 29 Ιουνίου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν αποφάσισε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, ωστόσο άλλες πρωτοβάθμιες ναυτεργατικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα απεργήσουν. Ειδικότερα, 48ωρη απεργία (27 και 28 Ιουνίου) θα πραγματοποιήσουν οι ΠΕΜΕΝ - Στεφενσων (μηχανικοί) και ΠΕΗΗΕΝ (ηλεκτρολόγοι - ηλεκτρονικοί των πλοίων). Επίσης, 24ωρη απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισε η ΠΕΝΕΝ (ναυτικοί).

Επιστολή των Μονίμων Υπαλλήλων στον Γενικό Γραμματέα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Λ.Ε.)

Αθήνα 22-6-2011

Προς
Τον Γενικό Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. κο Ευθύμιο Μπάκα


Κε Γενικέ Γραμματέα.
Αναφορικά με την από 21-6-2011 συζήτησή μας, και συγκεκριμένα για ένα εκ των ζητημάτων που αφορούσε στις δυνατότητες της υπηρεσίας μας σε σχέση με το Ε.Σ.Π.Α., θα θέλαμε να καταθέσουμε και γραπτά τον πυρήνα των απόψεών μας.
Εξαρχής, πρέπει να σημειώσουμε την ενδεχόμενη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των προγραμμάτων (χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων πληρωμής της χώρας μας) που υπάγονται ή θα υπαχθούν στο ΕΣΠΑ, ζήτημα που συζητείται αυτές τις μέρες στους ηγετικούς κύκλους της Ε.Ε.
Εκτός λοιπόν από την ουσιαστική και πολυεπίπεδη συνεισφορά των προγραμμάτων στην ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, υπάρχει και η ενδεχόμενη διευκόλυνση, δεδομένης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα .
Πιστεύουμε με βάση και το περιεχόμενο του νέου νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση , ότι τα προγράμματα που θα «τρέξει» η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. εντάσσοντάς τα στο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχουν σχέση με την κατοχύρωση και ανάπτυξη του επιτελικού της χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΔΕΚΕ θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του με προγράμματα που αφορούν κυρίως στην απευθείας επιμόρφωση των πολιτών, ενώ η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και τα οποία επίσης θα αναπτύσσουν τα λειτουργικά διοικητικά συστήματα, τις προαπαιτούμενες διαδικασίες, τις διοικητικές-τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στις επί μέρους υπηρεσίες και το στελεχιακό δυναμικό που θα ασχοληθεί με την Δια Βίου Μάθηση σε ολόκληρη τη χώρα.
-Αν το ΕΣΠΑ παραταθεί μετά το τέλος του 2013 για άλλα δύο χρόνια (όπως αναμένεται), τότε η υπηρεσία μας μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της νέας παραγωγικής της εργασίας με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση-.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πάρα-κάτω πεδία, με βάση τα οποία μπορούν να συστηθούν ομάδες έργου και να υποβληθούν (μετά από σοβαρή προεργασία) τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία.
1ον. Επεξεργασία ενιαίου συστήματος ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών (το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιφέρειες και δήμους).
2ον. Επεξεργασία μοντέλου για την διοικητική μονάδα του δήμου που θα ασχοληθεί με τη Δια Βίου Μάθηση (διοίκηση, καταμερισμός, περιεχόμενο).
3ον. Παραγωγή ενιαίου συστήματος πιστοποίησης εκπαιδευτών για όλους τους φορείς της Δια Βίου Μάθησης, (και συμπλήρωση των απαιτήσεων για κάθε ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο).
4ον. Οργάνωση και λειτουργία ενιαίου μητρώου εκπαιδευτών στην Δια Βίου Μάθηση.
5ον. Εκπαίδευση, συνέδρια, ημερίδες κ.λ.π., σε στελεχιακό δυναμικό δήμων και περιφερειών, για να ξεκινήσουν το διοικητικό τους έργο στην δια βίου μάθηση.
6ον. Εκπαίδευση στελεχών των δήμων για τη Δια Βίου Μάθηση σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, αλλοδαποί, τσιγγάνοι κ.λ.π.).
7ον. Δημοσιότητα στη Δια Βίου Μάθηση σε πολλές περιοχές της χώρας (ενημέρωση, δυνατότητες, νέες τάσεις, πρόσβαση σε πληροφόρηση κ.λ.π.). Αντίστοιχες τοπικές εκδηλώσεις, τοπικά συνέδρια κ.λ.π.).
8ον. Παραγωγή ενιαίου συστήματος αξιολόγησης προγραμμάτων της Δια Βίου Μάθησης (Ανάλυση, μέθοδος, παραγωγή ερωτηματολογίων κ.λ.π.).
Θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες πολλές δυνατότητες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προτείνουν/επεξεργαστούν τα έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας μας. (Η ίδια η θεματική διερεύνηση των προς ένταξη στο ΕΣΠΑ προγραμμάτων είναι ένα ξεχωριστό έργο εξαιρετικής βαρύτητας για το μέλλον της ΓΓΔΒΜ όπως σημειώσαμε παραπάνω και μπορεί να παρουσιαστεί ως ξεχωριστο πρόγραμμα).
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι επειδή το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας μας είναι ολιγάριθμο, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα αν θελήσουμε να επεκταθούμε με επάρκεια και ταχύτητα στο νέο έργο της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.
Αυτά θα πρέπει να λυθούν με πρόσληψη συμβασιούχων, (άλλωστε ένας από τους κεντρικούς στόχους του ΕΣΠΑ είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας) και να μην υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ ΙΔΕΚΕ-ΓΓΔΒΜ για επάρκεια στελεχών στις διάφορες ομάδες έργου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω ανάλυση και εμπλουτισμό των προτάσεών μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Θ.Μολυβιάτης-Σταματούκος
H Γ.Γραμματέας Ε. Ζησάκη

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Γενική Απεργία /Περικύκλωση της Βουλής


Αύριο δεν εργαζόμαστε/ Δεν καταναλώνουμε

Απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ- Εμπόρων- Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Παραλύουν αύριο, Τετάρτη, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.
Συγκέντρωση σε 67 πόλεις της χώρας έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, στον Πειραιά στις 11 στον ηλεκτρικό σταθμό και στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Τραμ από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλο το 24ωρο οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι των λιμανιών.

Σοβαρά προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις αεροσκαφών λόγω της απόφασης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει το ΕΣΥ, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο μνημόνιο. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν, επίσης, μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.

Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

--------------------------------------

Παράλληλα οι Αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος αποφάσισαν περικύκλωση της Βουλής:

24 ώρες στο δρόμο!

Δίνουμε τη δική μας ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

15 Ιουνίου περικυκλώνουμε τη Βουλή


Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω.

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα. Δίνουμε τρία μεγάλα ραντεβού:

Όλοι την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7 το πρωί:

1. Μπροστά στη Βουλή.

2. Στο μετρό Ευαγγελισμός.

3. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


Μέχρι τις 15 Ιουνίου οργώνουμε την Αθήνα για να μεταφερθεί παντού το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος. Δίνουμε από τώρα αγωνιστικό ραντεβού για τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή:

ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Απόφαση -έκπληξη για συμβασιούχους

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Απόφαση-έκπληξη για συμβασιούχους


Απρόσμενη εξέλιξη για συμβασιούχους "νέας γενιάς": Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου επειδή υποκρύπτουν κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.

Ο Αρειος Πάγος, ανατρέποντας αντίθετες εφετειακές αποφάσεις αλλά και την αντίθετη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, έκρινε ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του ΟΤΕ μολονότι ο Κανονισμός του το απαγορεύει ρητά (φωτογραφία αρχείου)

"Πράσινο φως" για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και "νέας γενιάς" (με διαδοχικές συμβάσεις που "έτρεχαν" και το καλοκαίρι του 2004) ανάβει ο Αρειος Πάγος, ακόμα και στην περίπτωση που ο Γενικός Κανονισμός ενός οργανισμού απαγορεύει ρητά τη μετατροπή μιας σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Με αποφάσεις-σοκ τα εργατικά τμήματα του ΑΠ, ανατρέποντας αντίθετες εφετειακές αποφάσεις αλλά και την αντίθετη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, έκριναν ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του ΟΤΕ (που είχαν προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό, με σύμβαση ορισμένου χρόνου) μολονότι ο Κανονισμός του (που έχει ισχύ νόμου) το απαγορεύει ρητά, όπως συμβαίνει και με αντίστοιχους νόμους ή κανονισμούς άλλων φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ.
Οι αρεοπαγιτικές αποφάσεις ξεπέρασαν τις αρνητικές για τους συμβασιούχους εισηγήσεις προς τον ΑΠ, που όρθωναν τα γνωστά συνταγματικά εμπόδια που προέκυψαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Κατά τις αρεοπαγιτικές εισηγήσεις (τις παρόμοιες εφετειακές αποφάσεις και την αντίστοιχη νομολογία της Ολομέλειας) έπρεπε να υπερισχύσει η απαγόρευση μονιμοποίησης, αφού προβλέπεται από τον Κανονισμό, που έχει ισχύ νόμου.
Ομως ο ΑΠ, κάνοντας ένα μεγάλο φιλεργατικό βήμα, ανατρέπει τα δεδομένα, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον απόλυτα προστατευτικό για τους εργαζόμενους νόμο 2112/20 (επί Ελ. Βενιζέλου), αφού δέχεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτός, που δεν επιτρέπει να υπογράφονται συμβάσεις με διαφορετικό "μανδύα" και έτσι να καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα.

Το σκεπτικό
Συνεπώς δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί Κανονισμός (ή νόμος) που απαγορεύει μετατροπή των συμβάσεων, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται προσχηματικά ως συμβασιούχοι δήθεν για κάλυψη πρόσκαιρων ή επειγουσών αναγκών, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.Οι αρεοπαγίτικες αποφάσεις φέρνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους εργαζόμενους σε περιόδους δεινής οικονομικής κρίσης, έρχονται σε αντίθεση με τις γνωστές αποφάσεις της Ολομέλειας (19-20/07) κατά των συμβασιούχων, όπως επισημαίνει η δικηγόρος των εργαζομένων Μαργ. Στεφανάτου και εναρμονίζονται προς την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που άφησε τα ελληνικά δικαστήρια ελεύθερα να εφαρμόσουν τον προστατευτικό νόμο 2112/20, όπου το κρίνουν απαραίτητο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απόλυτος κριτής τα δικαστήρια


Ο Αρειος Πάγος κρατά "ζωντανό" το δικαίωμα των δικαστηρίων να κρίνουν αποκλειστικά εκείνα ποιος είναι ο πραγματικός και ορθός χαρακτηρισμός μιας εργασιακής σχέσης, ανεξάρτητα από την ονομασία που της δίνει ο νομοθέτης ή ο εργοδότης. Επομένως η απαγόρευση διά νόμου μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να αναγνωρίσουν τον πραγματικό χαρακτηρισμό μιας εργασιακής σχέσης. Με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου δικαιώθηκαν δύο συμβασιούχοι. Η μία είχε προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό με καθήκοντα κλάδου διοικητικού - εκμετάλλευσης, ενώ ο δεύτερος ήταν εργάτης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη

Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην κυβερνητική και οικονομική πολιτική και εκφράζοντας την αντίθεσή της στην «εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών»

Με κεντρικό σύνθημα "Όχι δεν πουλάμε" η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους στις υπό εκποίηση επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 9 Ιουνίου και στο συλλαλητήριο την ίδια ημέρα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
"H απεργία και ο αγώνας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχει στόχο και σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Αντιδρούμε και απεργούμε ενάντια στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών οι οποίοι για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και κέρδη προωθούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές" τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Στην απεργία μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ θα απεργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό θα απεργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 8:00 και οι συρμοί του θα πηγαίνουν μέχρι τη στάση "Δουκίσσης Πλακεντίας".

Ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού δεν θα κινηθούν για 24 ώρες.

Στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων την Πέμπτη 9 Ιουνίου θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες.

Οι λιμενεργάτες, που δηλώνουν αντίθετοι σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων δημόσιων λιμανιών της χώρας, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και για την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ενώ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Για τον καθορισμό της περαιτέρω δράσης συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 π.μ. η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ενώ την Παρασκευή 10 Ιουνίου και ώρα 10:30 π.μ. θα συνεδριάσουν από κοινού οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


Οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ συμμετέχουν στην απεργία. Σημείο συνάντησης η έξοδος του Μετρό στον πεζόδρομο της Κοραή στις 11.00. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Διά Βίου Μάθηση είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή μας!

Δελτίο Τύπου για τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης

Διαβάστε και θαυμάστε... Τα σχόλια δικά σας!
(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)


Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση πέντε σημαντικών προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, που αφορούν πάνω από 400.000 πολίτες. « Δίνουμε έμφαση στους νέους, στη βοήθεια που χρειάζονται ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, προκειμένου να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία», σημειώνει η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά. «Προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση και προσπαθούμε να συνδέσουμε τη γνώση με την απασχόληση. Την ίδια στιγμή εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι μετά τον Καλλικράτη αποκτούν σημαντική ευθύνη στην προώθηση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης».
Η έναρξη υλοποίησης και των πέντε προγραμμάτων θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2011, ενώ εντός των ημερών κατατίθεται και το πρόγραμμα « Εισιτήριο στην απασχόληση».

1. Κουπόνι αρχικής κατάρτισης

Αντικείμενο του έργου «Κουπόνι (voucher) αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» αποτελεί η χορήγηση κουπονιών αρχικής κατάρτισης σε νέους 18 -25 ετών. Η κατάρτιση μέσω χορήγησης κουπονιών, προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους (δηλ. δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των κουπονιών κατάρτισης είναι η δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την ειδικότητα κατάρτισης και το φορέα αρχικής κατάρτισης, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης μπορούν να δίδονται σε δικαιούχους νέους :
- είτε με οικονομικά - κοινωνικά κριτήρια για ειδικότητα σπουδών που οι ίδιοι επιλέγουν (voucher κοινωνικών κριτηρίων)
- είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το Υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήμερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ (voucher επιλεγμένων ειδικοτήτων)

Το έργο είναι ώριμο και αναμένεται να διανεμηθούν τα πρώτα κουπόνια αρχικής κατάρτισης το Σεπτέμβριο 2011. Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια. € για την περίοδο 2011-2015 και θα διανείμει κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους 18-25 ετών που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

2. Πρόγραμμα «Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα» - Η παροχή του νέου προγράμματος και των πυλώνων του περνά συνολικά μέσα από τους Καλλικρατικούς Δήμους
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι διάσπαρτες δράσεις που έτρεχαν χωρίς επίδραση στην κοινωνία, χωρίς κάλυψη των αναγκών των πολιτών, με ελάχιστη γνώση και της ύπαρξής τους από τους πολίτες πολλές φορές, χωρίς αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη της χώρας, κλείνουν ως προγράμματα.
Σήμερα, τα προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης αναμορφώνονται και εκσυγχρονίζονται ως προς το περιεχόμενο.

ΣΤΟΧΟΙ

Μάθηση προσανατολισμένη στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας αλλά και στις ανάγκες του πολίτη κάθε τόπου για προσωπική ανάπτυξη & ολοκλήρωση, με απώτερους σκοπούς την οικονομική & κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ο Καλλικρατικός Δήμος θα είναι ο τελικός πάροχος των προγραμμάτων επιμόρφωσης των πολιτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα δομούνται στο πλαίσιο των δύο παρακάτω αξόνων και των αντίστοιχων θεματικών ενοτήτων τους.

Α. ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
3. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Β. ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
2. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
4. ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
5. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
7. ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Οι Δήμοι θα έχουν την δυνατότητα επιλογής προγραμμάτων από τη λίστα των παραπάνω αλλά και να προτείνουν νέα που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δημοτών.
Επιπρόσθετα και για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες όπως νέες τεχνολογίες και ξένες γλώσσες θα γίνει χρήση της «επιταγής» (voucher). Με αυτή ο δημότης θα μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα της αρεσκείας του π.χ. ξένη γλώσσα –αγγλικά – γαλλικά κλπ και τον πάροχο της αρεσκείας του.
Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης για την περίοδο 2011- 2013 είναι η δημιουργία 12.580 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 201.240 εκπαιδευόμενους.

Προϋπολογισμός του έργου : 44.000.000€

3.Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ
Η πράξη αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης παλαιότερων αποφοίτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε τομείς σχετικούς με το επιστημονικό πεδίο σπουδών τους, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και τη συμπλήρωση των δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και τεχνολογία,
Η ελάχιστη διάρκεια ενός προγράμματος επιμόρφωσης είναι 30 ώρες και η μέγιστη 200 ώρες.
Ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων που θα επιμορφωθούν εκτιμάται σε 17.000 άτομα.
Αναμένεται η έναρξη των προγραμμάτων τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Προϋπολογισμός του έργου : 20.000.000€

4.Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Η δράση για την επέκταση και την αναβάθμιση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) ακολουθεί τη λογική της δια βίου εκπαίδευσης και εξειδικεύεται στην εκπαίδευση του ενήλικου πληθυσμού
Προβλέπεται να λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τμήματα εκτός έδρας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εκπαιδευομένων προβλέπεται να ανέλθει στις 13.000 για τα 2 έτη.
Προϋπολογισμός του έργου: 14.500.000€


5. Πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων
Σκοπός της λειτουργίας και υλοποίησης της προτεινόμενης Πράξης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών για ενηλίκους, για στελέχη και εκπαιδευτές δια βίου μάθησης και για τον απόδημο ελληνισμό στην Ε.Ε
Οι βασικοί τύποι ηλεκτρονικής μάθησης που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
α) ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής δεν έχουν δια ζώσης επαφή, αλλά επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών,
β) μικτή ηλεκτρονική μάθηση (blended e-learning) κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής έχουν και δια ζώσης συναντήσεις εκτός από την επικοινωνία τους μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης για την περίοδο 2011- 2013 είναι η δημιουργία 6.150 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 123.000 εκπαιδευόμενους
Προϋπολογισμός του έργου: 22.700.000€

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Εισιτήριο στην Απασχόληση
Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι νέοι και ενήλικες οι οποίοι θα αποκτήσουν αρχική κατάρτιση και νέες επαγγελματικές δεξιότητες στο σύνολο των τομέων /κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα σε επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.
Ειδικότερα ένταξη νέων και ενηλίκων στην αγορά εργασίας μέσω απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και υλοποίησης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις των κλάδων.
Μετά την ολοκλήρωση του/των προγράμματος / προγραμμάτων κατάρτισης, οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσλάβουν μέρος των εκπαιδευθέντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ωφελούμενων νέων θα ανέλθει στις 20.000 την τριετία 2011-2013.
Γίνεται κοστολόγηση του έργου.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τα αιτήματα των εργαζομένων στα Κ.Ε.Ε στη Βουλή

Κι άλλοι βουλευτές έρχονται να στηρίξουν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ και στα ΚΕΕ:

Θανάσης Δαβάκης (ΝΔ)

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος αυτού του μήνα μεταφέρει με παρέμβαση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Αβέβαιο είναι το μέλλον των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε), για την λειτουργία των οποίων υπεύθυνη είναι η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας τα οποία και υποστηρίζονται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε).
Αναφέρουμε πως τα Κ.Ε.Ε. όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και τα Κ.Ε.Ε του Νομού Λακωνίας, έπειτα από την οκτάχρονη πορεία της επιτυχημένης λειτουργίας τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Στόχος 2, Άξονας Προτεραιότητας 9), αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και πλέον σίγουρο είναι το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας τους στο τέλος αυτού του μήνα, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά.
Το Υπουργείο Παιδείας με την ψήφιση του Ν. 3879/21.09.2010, για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012, προγραμματίζει την υλοποίηση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενηλίκων, να γίνεται μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των νέων Καλλικρατικών Δήμων που θα είναι πλέον υπεύθυνοι για την ομαλή τους λειτουργία και μέσω αυτών θα υλοποιείται η εκπαίδευση των ενηλίκων.
Όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι στα Κ.Ε.Ε, ένα (1) μήνα πριν την λήξη των προγραμμάτων το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει καμία πληροφόρηση για θέματα που αφορούν :
α) Το πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των Καλλικρατικών Δήμων.
β) εάν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της λειτουργίας των Κ.Ε.Ε και πέραν της 30/6, έστω ως μία μεταβατική λύση μέχρι οι δήμοι να είναι διοικητικά και οργανωτικά έτοιμοι να αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
γ)Τι θα περιλαμβάνουν οι προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στους Δήμους και το Εθνικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης (Ε.Δ.Δ.Β.Μ.), σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Ν.3879, δεδομένου ότι κανείς Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα ενηλίκων να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο (2011-2012);
2. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας ;
2. Σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να αξιοποιήσει το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στα Κ.Ε.Ε. και το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία το αποτελούν στελέχη υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία 7-8 ετών, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην οργάνωση αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των Δήμων που σχεδιάζει να ιδρύσει το Υπουργείο Παιδείας ;
3. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία θα συνεχίσουν σε συνεργασία με τους δήμους και με την επιστημονική υποστήριξη του Ι.Δ.ΕΚ.Ε, το έργο των Κ.Ε.Ε.;
3) Για ποιους λόγους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επίμονα αρνείται να δώσει τη δυνατότητα της συνέχισης της εργασίας τους, στους 200 περίπου συμβασιούχους των Κ.Ε.Ε, που αποτελούν κατά κοινή ομολογία εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης;
4. Για ποιους λόγους δεν γίνεται η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σ’ αυτά, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Δ.ΕΚ.Ε, όπως άλλωστε αναγράφεται και στις συμβάσεις των εργαζομένων στα Κ.Ε.Ε. ;
5. Γιατί συνεχίζουν να επικαλούνται τη λήξη του έργου των Κ.Ε.Ε. με μοναδικό σκοπό την απόλυση των εργαζομένων που εδώ και χρόνια υποστήριξαν την εκπαίδευση των ενηλίκων στη χώρα μας, όταν την ίδια στιγμή σχεδιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από την ίδια χρηματοδοτική πηγή (ΕΣΠΑ), με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο (Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων), την ίδια ομάδα-στόχο (ενήλικοι πολίτες) στους ίδιους χώρους (κτήρια και δομές της ΓΓΔΒΜ σε όλη τη χώρα);


Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ)
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α. Διαμαντοπούλου, με θέμα το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων για τη μη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων.

Το κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:

«Με την αναφορά μου αυτή, καθώς και με το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που σας διαβιβάζω συνημμένως, σας γνωστοποιώ τις έντονες ενστάσεις τους στη μη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των ΚΕΕ, παρά το σημαντικό έργο που επιτελούν, την έγγραφη απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φ. Γεννηματά ότι «το εξειδικευμένο πρόγραμμα των ΚΕΕ (...) δύναται να συνεχίσει», αλλά και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν όψει της λήψης των οριστικών αποφάσεων για τη μεταφορά ή μη των αρμοδιοτήτων της Δια Βίου Μάθησης στους νέους καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν διαθέτουν πόρους για την εξυπηρέτηση αυτής της σημαντικής κοινωνικής και εκπαιδευτικής ανάγκης, σας καλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τις θέσεις του αναφερόμενου σωματείου».

Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ)

Ερώτηση
Προς την αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Θέμα: «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων»
Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν Ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο (από το Γ’ ΚΠΣ 2000 – 2008 και σήμερα από το ΕΣΠΑ), με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σήμερα λειτουργούν 58 ΚΕΕ σε όλη την χώρα, τα οποία στελεχώνονται σε περιφερειακό επίπεδο από 160 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, ενώ η λειτουργία τους συντονίζεται από 15 εργαζομένους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΔΕΚΕ στην Αθήνα.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΕΕ για ενηλίκους (Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Εκπαίδευση Τσιγγάνων, Παλιννοστούντων, Μεταναστών κλπ) παρακολούθησαν κατά την περίοδο 2004 - 2008 240.975 πολίτες, ενώ για την περίοδο 2008 - 2013 προβλέπονται 205.000 θέσεις εκπαιδευομένων.
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, το αρμόδιο Υπουργείο δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων Κέντρων, αλλά ακροβατεί σε νεωτερίστηκες προσεγγίσεις παύοντας ουσιαστικά την ομαλή λειτουργία τους αφού μεταθέτει, από τον Σεπτέμβριο, τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.
Έχοντας ως δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι από τους νέους Δήμους, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι από τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θα μπορούν να λάβουν υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Τούτων δοθέντων, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των Καλλικρατικών Δήμων, έχει φροντίσει η Πολιτεία να μεταφερθούν στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα υλοποίηση δράσεων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων;
2.Ποιο θα είναι το εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον των ήδη εργαζομένων στα ΚΕΕ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης

Επιστολή από το Σωματείο των ΚΕΕ για τον Σύλλογό μας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων που συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου της ΓΓΔΒΜ, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη καθημερινή σας συμπαράσταση.
Η παρουσία σας, οι προσωπικές σας προσφορές και η οικονομική συμβολή του ταμείου σας ενίσχυσαν ουσιαστικά τον αγώνα μας.
Πάνω απ’ όλα, μας στήριξαν η κοινή δουλειά τόσων χρόνων και οι ίδιες αγωνίες για το μέλλον.
Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.
Θα τα ξαναπούμε.

Από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΕΕ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Σημαντική ανακοίνωση!

Για πρώτη φορά στο μέτωπο της Παιδείας περιλαμβάνεται η Διά Βίου Μάθηση και το ζήτημα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Η κατάληψη στη Γενική Γραμματεία έφερε το θέμα στην επικαιρότητα. Αποδεικνύεται, ακόμη μια φορά πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος!

Η Ανακοίνωση

ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 24ΜΗΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕΠ


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Στα πλαίσια του Μνημονίου και τον ΔΝΤ η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν εξαπολύσει τεράστια επίθεση ενάντια στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Οι δημόσιες παροχές περικόπτονται και το όποιο κοινωνικό κράτος είχε απομείνει από τις αναδιαρθρώσεις του παρελθόντος καταργείται.

Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο.
Χιλιάδες σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και την αύξηση της μαθητικής διαρροής όσο και την απώλεια θέσεων εργασίας. Βασικές λειτουργίες του σχολείου περνούν σε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και όχι τον τακτικό προϋπολογισμό, το ωράριο καταστρατηγείται, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μειωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα υποκαθιστούν τις ανάγκες για μόνιμους διορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκκρεμούν διορισμοί που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αριθμός διορισμών των επόμενων χρόνων είναι μηδενικός. Και όλα αυτά σε ένα νέο γυμνάσιο και λύκειο με σαφή αντιπαιδαγωγικό προσανατολισμό. Οι περικοπές χρηματοδότησης επηρεάζουν σαφώς και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις είναι λιγότερες με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, πολλοί εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ που εργάζονται με το καθεστώς που ορίζει το ΠΔ 407/80 να είναι απλήρωτοι και φυσικά, ανασφαλείς για την εργασιακή τους προοπτική από εδώ και στο εξής. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σχολών, όπως η Αρχιτεκτονική Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά κ. ά που ανέστειλαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης πόρων και προσωπικού. Και βέβαια δομές που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια, καταργούνται εν μία νυκτί, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικαλούμενο το Υπουργείο τη μεταφορά των Κ.Ε.Ε. στην ευθύνη των Δήμων και τις υποτιθέμενες διοικητικές και οργανωτικές ελλείψεις τους, διακόπτει τη λειτουργία των ΚΕΕ, αν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένα.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 10 Ιουνίου, 7μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος), προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας και να προγραμματίσουμε τη συμμετοχή μας σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 16/6.

ΥΓ Εν τω μεταξύ κάποιος μας κοροϊδεύει χοντρά. Την ώρα που μας δίνονται διάφορες διαβεβαιώσεις, το ΙΔΕΚΕ ετοιμάζεται να ..."συγχωνευτεί". Διαβάστε το δημοσίευμα του Έθνους

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Έληξε η κατάληψη

Μετά από συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στα ΚΕΕ με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά, αποφασίστηκε η αποχώρηση των εργαζομένων από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας. Συνεπώς οι υπηρεσίες αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά...
Περισσότερα προσεχώς.
Δεν εφησυχάζουμε και εξακολουθούμε όλοι μαζί να διεκδικούμε:
-Την παράταση όλων των προγραμμάτων του ΙΔΕΚΕ μέχρι το τέλος του 2013
-Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ

Μερικές προσωπικές σκέψεις εδώ

Σχέδιο ψηφίσματος από Δήμους της Ν Ν/Α Αττικής

Εμείς, οι εκπρόσωποι των δήμων για θέματα Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι:

Το μέχρι σήμερα προσφερόμενο από την Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) του Υπουργείου Παιδείας έργο σχετικό με την Εκπαίδευση Ενηλίκων, μέσα από την επιτυχή απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Την λήξη εντός του τρέχοντος έτους (2011) των συμβάσεων όλων σχεδόν των εργαζομένων στελεχών, και στο ΙΔΕΚΕ και στις υπό την εποπτεία του δομές (ΚΕΕ, Συμβουλευτική γονέων, Πρόγραμμα Ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, Ήρων, Εκπαίδευση από απόσταση, εκπαίδευση στελεχών και εκπαιδευτικών ) εκτός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Την απογύμνωση επομένως επιτυχημένων θεσμικών οργάνων (ΙΔΕΚΕ και εποπτευομένων δομών) από στελέχη με πλούσια εμπειρία και γνώση, άμεσα αξιολογήσιμη.
Την ειλημμένη απόφαση της ΓΓ για την συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων δια Βίου Μάθησης μέσω των υπό δημιουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των δήμων.
Την αδυναμία των δήμων να δημιουργήσουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε επίπεδο θεσμικό, νομικό, γνωστικό, στελέχωσης κλπ σε εύλογο χρόνο, ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να συνεχίσουν αδιαλείπτως το έργο των υπό κατάργηση δομών του ΙΔΕΚΕ.
Καταθέτουμε στους αρμόδιους φορείς την κάτωθι πρόταση:
Να συνεχιστεί το έργο όλων των σχετικών με τους δήμους δομών του ΙΔΕΚΕ ως έχει (με την άμεση κατάθεση νέων τεχνικών δελτίων για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ) για ένα τουλάχιστον έτος, ώστε να δοθεί χρόνος στους δήμους να προετοιμάσουν την διάδοχη κατάσταση, όπως περιγράφεται από τους νόμους για την ΔΒΜ Ν.3872/21-9-2010 και για τους Καλλικρατικούς Δήμους Ν. 3852/7-6-2010.

Ενημέρωση 2

Από τον Β. Καλύβα

Επιπλέον δεδομένα
Η προτεινόμενη από την ΓΓ πορεία χρηματοδότησης του έργου είναι:
Πρόταση ενδιαφέροντος από το νέο ΙΔΕΚΕ (χωρίς τις παλιές δομές του) προς ΕΣΠΑ
Πρόσκληση από ΕΣΠΑ προς αυτό για την κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης (τεχνικό δελτίο) για όλες τις καταργούμενες δομές
Κατάθεση του Τεχνικού Δελτίου
Έλεγχος και έγκριση του τεχνικού δελτίου
Διαμόρφωση των καθηκόντων των νέων στελεχών και των αντιστοίχων συμβάσεων τους
Προκήρυξη των θέσεων των στελεχών και εκπαιδευτικών
Έλεγχος των αιτήσεων (χιλιάδες) και πρόσληψη τους
Κατανομή των στελεχών στους δήμους, λαμβάνοντας υπόψη τα διαμορφωμένα μετά από μελέτη, κριτήρια.
Δημοσιοποίηση των προσφερόμενων από τους δήμους προγραμμάτων και συλλογή των (νέο;) διαμορφωμένων αιτήσεων.
Ας έχουμε υπόψη και τα παρακάτω σημεία:
Όλοι γνωρίζουμε ότι ερχόμενοι τέσσερις μήνες (μέχρι τον Οκτ. 2011) ΔΕΝ είναι οι καταλληλότεροι του έτους για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω απαιτούμενα βήματα.
Απαιτείται συντονισμένη και εντατική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και τους εργαζόμενους σ’ αυτούς.
Οι συμβασιούχοι στο ΙΔΕΚΕ (όχι μόνο τα περιφερειακά –σε όλη την Ελλάδα- στελέχη) αποτελούν πάνω από το 90% των εργαζομένων του και αυτοί ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ σταδιακά.
Καθηγητές από ΙΕΚ προσλαμβάνονται από την ΓΓ με απόσπαση. Μέχρι σήμερα έχουν θεωρητικά αποσπαστεί 41.

Με τα παραπάνω δεδομένα (καθώς και με το γενικότερο κοινωνικό κλίμα), το βασανιστικό ερώτημα αν όλα τα παραπάνω θα είναι έτοιμα τον ερχόμενο Οκτώβριο μπορεί να απαντηθεί ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΑ::
ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΤΟ;;;;
Η πρόταση για συνέχιση ΓΙΑ ΈΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΟΣ, των δομών και του έργου του ΙΔΕΚΕ ως έχει, με την (επανα)-κατάθεση των ήδη διαμορφωμένων τεχνικών δελτίων, αποτελεί την ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΛΛΟΓΉ;;;

Ενημέρωση

Σύμφωνα με την ενημέρωση ενός εκ των συμβούλων του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) της Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) του Υπουργείου Παιδείας -αλλά και του ιδίου του ΓΓ στις διαπραγματεύσεις του με τους απεργούντες εργαζόμενους των ΚΕΕ- και ενός από τους πολύ δραστήριους δημοτικούς άρχοντες, οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο μας διαγράφονται ως εξής:

•Η ΓΓΔΒΜ αναγνωρίζει ότι οι δήμοι ΔΕΝ είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις ανάλογες ΝΕΕΣ δομές (κυρίως τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) έγκαιρα, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν προγράμματα από τον ερχόμενο Οκτώβριο
•Η πρόσκληση προς τους δήμους, θα ξανασταλθεί την ερχομένη Δευτέρα 30/05/11. Αυτή δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα (02/06/11) στους δήμους. Η κατάληψη της ΓΓ από εργαζόμενους στα ΚΕΕ είναι μια πιθανή αιτία. Η πρόσκληση θα είναι για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας και θα ζητείται από τους δήμους να καταθέσουν ΜΟΝΟ την βούληση τους για την συνεργασία, στατιστικά στοιχεία για τα προγράμματα ΔΒΜ που έχουν ήδη υλοποιήσει και πιθανά κάποια σχέδια δράσης τους για τα τμήματα που θα δημιουργήσουν, καθώς επίσης και για την δημοσιοποίηση που θα απαιτηθεί.
•Οι τρέχουσες ανάγκες για την υλοποίηση των προγραμμάτων από τους δήμους θα καλυφθούν από τις ήδη υπάρχουσες δομές τους, πχ επιτροπές ή Γραφεία Παιδείας.
•Η ΓΓ είναι αποφασισμένη να καταργήσει ΟΛΕΣ τις δομές του εποπτευόμενου από αυτήν φορέα υλοποίησης της πολιτικής Δια Βίου Μάθησης ΙΔΕΚΕ (ΚΕΕ, σχολές γονέων, Ελληνικά για μετανάστες, προγράμματα από απόσταση και εκπαίδευση εκπαιδευτών, το έργο των οποίων λήγει τμηματικά μέχρι το τέλος του 2011). Αντί αυτών θα υπάρχουν τρεις δομές, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) , το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης; και τα ΙΕΚ.
•Η ΓΓ θα καταθέσει ένα ενιαίο (για όλες τις καταργούμενες δομές;) Τεχνικό δελτίο (προταση χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ) , για την συνέχιση του προσφερόμενου από το ΙΔΕΚΕ έργου.
•Το ίδιο το ΙΔΕΚΕ θα παραχωρεί στους δήμους τους εκπαιδευτικούς και τα ΣΤΕΛΕΧΗ. Οι δύο κατηγορίες θα προσληφθούν με προκηρύξεις και σύμφωνα με την τελευταία ισχύουσα μοριοδότηση. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στα ΚΕΕ, ο ΓΓ κος Μπάκας εξέφρασε την διάθεση του να αλλάξει η μοριοδότηση ώστε να δοθεί μεγαλύτερο σχετικό βάρος στην εμπειρία παρά στην ανεργία. Το ΙΔΕΚΕ θα παραχωρήσει, τους μεν εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τα τμήματα που θα δημιουργηθούν από τους δήμους, τα δε στελέχη σύμφωνα με την μέχρι σήμερα δραστηριότητα των δήμων. Τα λίγα (λιγότερα από τα υπάρχοντα στελέχη όλων των δομών) αυτά στελέχη θα απορροφηθούν από τους δήμους με την μεγαλύτερη δραστηριότητα (που έχουν δηλαδή δημιουργήσει τα περισσότερα τμήματα).
•Σύμφωνα με την ΓΓ, ο συνδυασμός των δύο προηγουμένων σημείων εγγυάται την ικανοποίηση της ανάγκης για άμεση (από Οκτώβριο του 2011) συνέχιση του έργου της προσφοράς στους πολίτες των προγραμμάτων της ΔΒΜ.
•Τέλος, ο αριθμός των «αποσπασμένων» αυτών στελεχών δεν είναι γνωστός.

Και για την αντιγραφή,
Βασίλειος Καλύβας

Μπορείτε να δείτε κι εδώ φωτορεπορτάζ από την κατάληψη και σύντομη ενημέρωση για τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας

Ερωτήσεις στη Βουλή 2

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης απευθύνουν σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας.

Υπονομεύει τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης η κυβέρνηση
Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο (από το Γ’ ΚΠΣ 2000 – 2008 και σήμερα από το ΕΣΠΑ),
με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σήμερα λειτουργούν 58 ΚΕΕ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία στελεχώνονται σε περιφερειακό επίπεδο από 160 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, ενώ η λειτουργία τους συντονίζεται από 15 εργαζομένους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΔΕΚΕ στην Αθήνα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΕΕ για ενηλίκους (Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Εκπαίδευση Τσιγγάνων, Παλιννοστούντων, Μεταναστών κλπ) παρακολούθησαν κατά την περίοδο 2004 - 2008 240.975 πολίτες, ενώ για την περίοδο 2008 - 2013 προβλέπονται 205.000 θέσεις εκπαιδευομένων.
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 κλείνουν! Παρά το γεγονός ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Πρωθυπουργός κος Γ. Παπανδρέου στις 17/02 - οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι να μην υπάρχει καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση για τη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων από τον Ιούλιο και μετά και κυρίως να χάνονται πολύτιμα εγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (έργο και αυτό που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ). Φυσικά μια τέτοια προοπτική δεν αποτελεί λύση, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι Δήμοι. Το πιθανότερο είναι να μείνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Πέρα όλων των παραπάνω, η άρνηση των ηγεσιών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, χωρίς μάλιστα καμιά αξιολόγηση του έργου και των στελεχών, οδηγεί στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς διακοπή τις υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ χρόνια. Παρά το ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
Επειδή υπάρχει το προηγούμενο της ανανέωσης 3.500 περίπου συμβάσεων εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με εγκύκλιο της 30/12/2010.
Επειδή και στην περίπτωση των εργαζομένων στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης - που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1) Θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ;
2) Θα ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης;

Ερωτήσεις στη Βουλή 1

Από τον βουλευτή της ΝΔ και Αν. Υπεύθυνου για τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα:

Ερώτηση σχετικά με την παύση λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) του Ν. Φθιώτιδας

Τα ΚΕΕ, δομές της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) του ΥπΠΔΒΜ&Θ που υποστηρίζονται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) της ΓΓΔΒΜ και λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Στόχος 2, Άξονας Προτεραιότητας 9), ολοκληρώνονται ως έργο με την παύση της λειτουργίας τους στις 30 Ιουνίου 2011.

Με τον Ν. 3879/21.09.2010, για την εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012, το αρμόδιο Υπουργείο προγραμματίζει την υλοποίηση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που αφορούν στην γενική εκπαίδευση ενηλίκων, στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρων Διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητας των Δήμων.

Σύμφωνα με το ΚΕΕ του Ν. Φθιώτιδας, ένα (1) μήνα πριν την λήξη των προγραμμάτων του ΚΕΕ, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δώσει καμία πληροφόρηση για:

Το πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των Δήμων.
Τις προγραμματικές συμβάσεις των Δήμων με το Εθνικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης (ΕΔΔΒΜ), σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Ν.3879, δεδομένου ότι κανείς Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.
Την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που θα ρυθμίζουν θέματα διοίκησης και διαχείρισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ΙΔΕΚΕ και τους Δήμους.
Τις ενέργειες αναφορικά με την έγκριση κονδυλίων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του ΥπΠΔΒΜ&Θ.
Σε τοπικό επίπεδο, η παύση λειτουργίας του ΚΕΕ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, επιβαρύνοντας του δείκτες απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για στελέχη υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία 7-8 ετών, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των Δήμων, την ίδρυση των οποίων σχεδιάζει το Υπουργείο.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο προκειμένου τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα ενηλίκων να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο (2011-2012); Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2. Υπάρχει κάποια μέριμνα για την αξιοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στα ΚΕΕ;

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συγκεντρώσεις σήμερα στις 3μμ σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη!


Την ίδια ώρα (3μμ)που είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη)
Θα γίνει συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη!
Συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 5 μμ θα συγκεντρωθούν στο ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ όλοι οι απασχολούμενοι σε όλες τις δομές του ΙΔΕΚΕ (ΗΡΩΝ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΕΕ, ΕΚΕΣΑΠ) προκειμένου να κάνουμε συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σύλλογο Περιφερειακών Στελεχών ΚΕΕ και το Συλλόγο Συμβασιούχων Ι.Δ.ΕΚ.Ε. http://www.facebook.com/event.php?eid=176564475730010

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Δρόμο
Για άλλες εξελίξεις δείτε κι εδώ