Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ απαντούν στην υφυπουργό Παιδείας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τηλ: 23850 25133
E- mail: swmateiokee@yahoo.gr mail@keen.flo.sch.gr

Προς:
Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης
& Θρησκευμάτων
κ. Χριστοφιλοπούλου Εύη

Κοιν:
1) Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης
κ. Μπάκα Ευθύμιο
2) Δ/ντα Σύμβουλο ΙΔΕΚΕ
κ. Καπούλα Παναγιώτη
3) Υπεύθυνο Ομάδας Έργου ΚΕΕ
Κ. Μουζάκη Διονύσιο

Φλώρινα, 28/04/2010

Θέμα: Διευκρινήσεις για τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.)

Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή τις απαντήσεις σας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των Κ.Ε.Ε. (Πρακτικά Συνεδρίασης της 27/04/2010), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Ο ισχυρισμός σας ότι «… οι επιτροπές που έκριναν τους συμβασιούχους, ήταν πολλές φορές, επιτροπές από συμβασιούχους οι οποίοι έκριναν άλλους συμβασιούχους έργου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία…» είναι άδικος και ατεκμηρίωτος. Κι αυτό γιατί:
α) Όλες οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας στελεχών Κ.Ε.Ε. αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προσοντολόγιο για τους υποψηφίους, πίνακες μοριοδότησης προσόντων, προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών, διαδικασίες υποβολής ενστάσεων κλπ. (για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.ideke.edu.gr/press_tracts.asp). Κανείς εργαζόμενος στα Κ.Ε.Ε. δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα πέραν της διαδικασίας αυτής.
β) Όλες οι προσλήψεις εκπαιδευτών και στελεχών Κ.Ε.Ε. έγιναν και γίνονται με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες μοριοδότησης προσόντων. Τα κριτήρια μοριοδότησης (τυπική εκπαίδευση – πτυχία, εμπειρία στη Δια Βίου Μάθηση, διδακτική εμπειρία στην τυπική εκπαίδευση, πτυχία Ξένων Γλωσσών, πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ, συμμετοχές σε συνέδρια, συγγραφικό έργο κλπ) και ο ακριβής αριθμός μορίων περιγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις Γενικού Γραμματέα υπ. αριθμ. 702, 703, 704/14-02-2008 και 2425/11-06-2009 (για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.gslll.edu.gr/index.php/gga). Επαναλαμβάνουμε ότι κανείς εργαζόμενος στα Κ.Ε.Ε. δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα με κριτήρια πέραν όσων περιγράφονται στις εν λόγω αποφάσεις Γενικού Γραμματέα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πως το έργο των Κ.Ε.Ε. στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2010, ενώ για τα Κ.Ε.Ε. σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια έχει εγκριθεί χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο του 2011 από το Ε.Π «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013». Όλες οι συμβάσεις των στελεχών που εργάζονται στα Κ.Ε.Ε. έχουν διετή ή τριετή διάρκεια (από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2010 ή τον Ιούλιο του 2011), μέχρι την ολοκλήρωση των Ενταγμένων Πράξεων στο έργο των ΚΕΕ. Ως εκ τούτου, εκλαμβάνουμε τη δήλωσή σας ότι «… κάθε σύμβαση έργου ολοκληρώνεται, όταν ολοκληρώνεται και το έργο…» ως προσωπική σας εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των Κ.Ε.Ε. και των συμβάσεων των εργαζομένων. Χωρίς καμία ανεξήγητη μεταβολή ή αναδίπλωση, όπως αυτήν της μείωσης της διάρκειας των συμβάσεων των συναδέλφων που προσελήφθησαν το τελευταίο διάστημα (ημερομηνία λήξης 30/07/2010 αντί της 30/06/2011 όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη).
Κατανοούμε τη δήλωση στη δευτερολογία σας για το «…τι θα γίνουν οι ημέτεροι οι οποίοι προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου χωρίς καμία απολύτως διαφάνεια, καμία απολύτως αξιοκρατία, το καλοκαίρι του 2009…» μόνο στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής που με συνέπεια ακολουθούν τα κόμματα, ισοπεδώνοντας και απαξιώνοντας ανθρώπους και προσπάθειες. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι αναφέρεστε σε εκατοντάδες εργαζόμενους που προσπάθησαν πολύ, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα από μήνες αμισθίας, ορισμένοι μάλιστα έχασαν τη δουλειά τους μέσω προκηρύξεων, διαδικασιών αξιολόγησης, αλλά και άδικων διοικητικών αποφάσεων. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι - μάλλον εν αγνοία σας - έχετε εντάξει στο σύνολο των κομματικών εγκαθέτων που υπονοείτε ότι δουλεύουν σήμερα στα Κ.Ε.Ε. και εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο θεσμό από το 2003.

Κυρία Υπουργέ,
Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα αν από ολόκληρη την τοποθέτησή σας στη Βουλή θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ως δέσμευση τη διατύπωσή σας ότι «Είμαι σίγουρη και θέλω να ελπίζω ότι αρκετοί από αυτούς (τα στελέχη των ΚΕΕ) θα μπορέσουν πραγματικά να αποδείξουν ότι και έργο μπορούν να παράγουν και άξιοι είναι. Και όσοι είναι άξιοι θα αξιοποιηθούν».
Δυστυχώς, όμως, η μέχρι σήμερα στάση της ηγεσίας του Υπουργείου απέναντι στους εργαζομένους στα Κ.Ε.Ε. - με άρνηση απάντησης σε οποιοδήποτε αίτημά μας για συνάντηση και διάλογο, με συστηματική απαξίωση των προσπαθειών μας, με διαρροές και φήμες για διακοπή συμβάσεων - δεν μας επιτρέπει να επενδύουμε στην αξιοπιστία τέτοιων τοποθετήσεων.
Ευελπιστούμε, παρ’ όλα αυτά, ότι τελικά θα μας δώσετε τη δυνατότητα μέσα από μία συνάντηση να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και τις αγωνίες μας για την πορεία των Κ.Ε.Ε., καθώς επίσης και για το εργασιακό μας μέλλον στο φορέα.

Με εκτίμηση
Γιαγκούλης Τρύφων

Πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Προϊστάμενος ΚΕΕ Φλώρινας

Σημείωση: Εννοείται πως προσυπογράφουμε κάθε λέξη...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το ΙΔΕΚΕ στη Βουλή! Απίστευτη και συκοφαντική επίθεση της υφυπουργού στους Συμβασιούχους του ΙΔΕΚΕ

Χθες στη Βουλή έπεσαν οι μάσκες! Η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε με τον πλεόν σκαιό και απαράδεκτο τρόπο στους Συμβασιούχους του ΙΔΕΚΕ με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα... Η αθλιότητα έχει και όρια! Διαβάστε για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί τον πλέον ολισθηρό δρόμο και πιστεύω ότι θα πρέπει να μας βρει αποφασισμένους απέναντί της...

"ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ. Λακωνικά, αλλά, ξεκάθαρα τα πράγματα.
Περνάμε, τώρα, στη συζήτηση της με αριθμό 3311/23-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επίλυση προβλημάτων στη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
« Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Ν.3369/2005) και ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Η ευρύτατη αποδοχή του εκπαιδευτικού ρόλου των Κ.Ε.Ε. αποδεικνύεται και από τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Κατά την περίοδο 2004-2008 εκπαιδεύτηκαν 240.975 πολίτες με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Ελληνικό Δημόσιο και η λειτουργία των Κ.Ε.Ε. εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α., με πρόβλεψη για το διάστημα 2008-2012 συνολικά 340.000 θέσεων εκπαίδευσης για τους πολίτες της χώρας. Ωστόσο συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση διοικητικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου των Κ.Ε.Ε.. Τα στελέχη και οι εκπαιδευτές δεν αμείβονται αν και απρόσκοπτα ασκούν τα καθήκοντά τους με οχτάωρη καθημερινή και αποκλειστική εργασία, ενώ πλήγμα για το φορέα αποτελεί η αδυναμία των στελεχών των 58 Κ.Ε.Ε. όλης της χώρας καθώς και της ομάδας έργου που τα συντονίζει πανελλαδικά, να ανταποκριθούν στα καθημερινά αιτήματα πληθώρας πολιτών για την έναρξη των τμημάτων μάθησης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2009-2010. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο και με τι χρονοδιάγραμμα αναφορικά με:
1. Την επανέναρξη της χρηματοδότησης των Κ.Ε.Ε., και την άμεση έναρξη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων;
2. Τη θεσμική-νομοθετική κατοχύρωση των Κ.Ε.Ε. με την άμεση υπαγωγή τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων;».
Στην ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, θα απαντήσει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο, για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ένα γενικό σχόλιο πρώτα. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το γνωρίζετε, θεσμοθετήθηκαν από την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα συνέχισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως προγράμματα και όχι ως θεσμό. Δεν υπήρξαν ποτέ Νομικά Πρόσωπα. Τα προγράμματα αυτά λειτούργησαν, όπως λέτε, μέχρι το 2008, άλλα καλύτερα άλλα χειρότερα.
Από την 1-10-2008 έως και την 1-7-2009, αν θυμάμαι καλά, πάντως τον Ιούλιο του 2009, πραγματοποιούνταν ενέργειες, κανονικότατα, ενώ τα προγράμματα αυτά δεν είχαν ενταχθεί, ήταν κυριολεκτικά στον αέρα. Τα προγράμματα αυτά είχαν την τύχη να ενταχθούν, ενώ τα υπόλοιπα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, όπως το πρόγραμμα «ΗΡΩΝ» και τα άλλα προγράμματα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» κ.λπ., παρελήφθησαν από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και ήταν κυριολεκτικά, στον αέρα χωρίς να έχουν ενταχθεί, ουδόλως, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Πληθώρα ήταν οι ενστάσεις, για τις διαδικασίες επιλογής των συμβασιούχων. Γνωρίζετε δε, πολύ καλά, ότι οι επιτροπές που έκριναν τους συμβασιούχους, ήταν πολλές φορές, επιτροπές από συμβασιούχους οι οποίοι έκριναν άλλους συμβασιούχους έργου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία.
Πρέπει να σας πω, ότι με συστηματικές προσπάθειες για να τρέξει το εκπαιδευτικό αυτό έτος και να ξεκινήσουμε με νέες προϋποθέσεις και με νέες προτεραιότητες από τον επόμενο Σεπτέμβρη του 2010, έγινε ένας μαραθώνιος. Πρέπει δε, επίσης να σας πω, ότι αυτήν την στιγμή έχουν πληρωθεί από τις 12-3-2010 όλα τα έργα της περιόδου λειτουργίας έως και το 2008 και το 2009, δηλαδή εκείνη η περίοδος η οποία ήταν, κυριολεκτικά, στον αέρα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Έχει πληρωθεί κανονικά. Καταβάλλουμε δε κάθε προσπάθεια για το 2010 να υπάρχει αυτή την φορά έγκαιρη ένταξη και έγκαιρη χρηματοδότηση.
Έχουμε πει και εμείς δημόσια και η κυρία Διαμαντοπούλου και εγώ ότι σε κανέναν δεν περιποιεί τιμή να υπάρχουν απλήρωτοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάνει εκπαίδευση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009, όλα τα στελέχη των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων και έχουν εξοφληθεί υποχρεώσεις έναντι των εκπαιδευτών, της εκπαιδευτικής περιόδου 2008-2009.
Κύριε συνάδελφε, αυτήν την περίοδο που συζητούμε εξοφλούνται οι υποχρεώσεις προμηθευτών μέχρι το Δεκέμβριο του 2009, εκείνες οι οποίες μπορούν να εξοφληθούν. Δεν θα προχωρήσω πάρα πέρα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Πρέπει δε, να πω μια λέξη, κύριε Πρόεδρε, και ολοκληρώνω για να μιλήσει ο συνάδελφος, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου ότι κάθε άξιο στέλεχος το οποίο κάνει σωστή δουλειά και μπορεί να προσφέρει, μπορεί να αξιοποιηθεί. Κανείς δεν περισσεύει αρκεί να συνδέετε με πραγματικές ανάγκες, με πραγματικό έργο και να αξιολογηθεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Σταϊκούρας για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή αναφέρθηκε, η κυρία Υπουργός, στο 2008, να πούμε ότι το 2008 έγινε εγκαίρως ο σχεδιασμός και υποβλήθηκε η πρόταση το πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.. Έγινε προέγκριση του σχεδιασμού και με τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής και με απόλυτη διαφάνεια, κανονιστικό πλαίσιο, ανακοινώσεις στα Μέσα, ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, άρχισε η συγκρότηση του οργανισμού για την, έγκαιρη, υλοποίηση του έργου. Όλες οι ανανεώσεις γινόντουσαν με το αποδεκτό της πρότασης από τη Διαχειριστική Αρχή και υπό την αίρεση της ένταξης.
Επειδή, μιλήσατε για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να θυμίσουμε ορισμένα ποσοτικά στοιχεία και ένα θεσμικό πλαίσιο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2005 οριοθέτησε το πεδίο της δια βίου μάθησης, εδραίωσε για πρώτη φορά στη χώρα το σύστημα της εκπαίδευσης των ενηλίκων, έδωσε τη δυνατότητα προσφοράς εκπαιδευτικού έργου υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους και ίδρυσε και λειτούργησε δομές δια βίου μάθησης σε όλους τους Νομούς της χώρας.
Τρία ποσοτικά στοιχεία θα αναφέρω. Στο πλαίσιο του συστήματος εκπαίδευσης ενηλίκων, δημιουργήθηκαν την περίοδο 2004-2009, 56 κτηριακές υποδομές, ενώ την περίοδο 2000-2004 είχαν γίνει μόνο 5 κτηριακές παρεμβάσεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 1.866%. Το αμφισβητείτε; Την περίοδο 2004-2009 το σύστημα εκπαίδευσης των ενηλίκων εκπαίδευσε πανελλαδικά περίπου 750.000 άτομα, έναντι 150.000 που είχε εκπαιδευτεί κατά την περίοδο 2000-2004. Η αύξηση είναι 350%. Το αμφισβητείτε;
Για τα ΚΕΕ. Στη χώρα συγκροτήθηκαν 58 κέντρα, έχοντας 100% κάλυψη σε επίπεδο χώρας, εκπαιδεύτηκαν την περίοδο 2004-2009 περίπου 240.000 πολίτες, ενώ την περίοδο 2000-2004 εκπαιδεύτηκαν 10.500 πολίτες, αύξηση 2.193%. Το αμφισβητείτε;
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν, κατά την εκτίμησή μου, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα λίγα από το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Δια βίου μάθησης.
Είναι θετικό από τη στιγμή που έγινε η ερώτησή μου, στις 23-12-2009, ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα αποπληρώθηκαν οι δαπάνες του 2009 στα ΚΕΕ και στις σχολές γονέων, ενώ μόλις πριν από τρεις ημέρες αποπληρώθηκαν και οι δαπάνες για το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», ύστερα από παρέμβαση -μεταξύ άλλων- και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ωστόσο πρώτον, παραμένουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι όλων των προγραμμάτων για το 2010 συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών στελεχών, εκπαιδευτών, προμηθευτών. Δεύτερον, ανεστάλη επ’ αόριστον με απόφαση της κυρίας Υπουργού, η λειτουργία του ενιαίου μητρώου εκπαιδευτών ανηλίκων.
Τρίτον, καθυστέρησε και καθυστερεί απελπιστικά η υλοποίηση των προγραμμάτων και των μαθημάτων, καθώς από τον Οκτώβριο, μόλις το Μάρτιο ξεκίνησαν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές να εργάζονται στα ΚΕΕ, ενώ μόλις τέλη Φεβρουαρίου ξεκίνησε η επάνδρωση των ΔΕ με ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά κενά σε ειδικότητες.
Τέταρτον, αλλάζουν ξαφνικά οι διάρκειες των συμβάσεων. Πέμπτον, διατηρείται μία έντονη φημολογία για την προσβολή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ, παρόλο που η ημερομηνία λήξης τους είναι στις 30-6-2011.
Κυρία Υπουργέ, σε όλα αυτά απαιτείται κατά την άποψή μου μία ξεκάθαρη απάντηση. Απαιτείται η διατύπωση μιας ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για τη συνέχιση του έργου που έκανε η Νέα Δημοκρατία στο πεδίο της δια βίου μάθησης. Στη χώρα μας, ειδικά τελευταία, έχουμε πλεόνασμα λόγων και επικοινωνίας και έλλειμμα έργων. Οι συνέπειες είναι σε όλους μας γνωστές.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Σταϊκούρα.
Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, αυτό που δεν αμφισβητώ καθόλου είναι το τελευταίο που αναφέρατε και που είναι και το κερασάκι στην τούρτα στην όλη ιστορία. Δηλαδή τι θα γίνουν οι ημέτεροι οι οποίοι προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου χωρίς καμία απολύτως διαφάνεια, καμία απολύτως αξιοκρατία, το καλοκαίρι του 2009 με τριετείς συμβάσεις έργου. Το κατανοείτε αυτό που λέω; Είμαι σίγουρη για τη δυνατότητα να κατανοήσετε ότι πρόκειται για τριετείς συμβάσεις έργου.
Η διακηρυγμένη, όμως, πρόθεση και η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απόφασή της Κυβέρνησής μας, για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, κάθε απόφαση να μπαίνει στο διαδίκτυο, είναι και υλοποίηση και από τους νόμους που φέραμε στη Βουλή. Όλες οι διαδικασίες για την αξιολόγηση αυτών των στελεχών, που σήμερα κάνουν τριετείς συμβάσεις έργου χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς καμία διαφάνεια, θα γίνονται αξιοκρατικά.
Είμαι σίγουρη και θέλω να ελπίζω ότι αρκετοί από αυτούς θα μπορέσουν πραγματικά να αποδείξουν ότι και έργο μπορούν να παράγουν και άξιοι είναι. Και όσοι είναι άξιοι θα αξιοποιηθούν. Αλλά βεβαίως κατανοείτε ότι κάθε σύμβαση έργου ολοκληρώνεται, όταν ολοκληρώνεται και το έργο και δεν μπορεί να είναι τριετείς.
Επίσης, δεν αμφισβητώ αυτό που είπατε ότι όλο το έργο σας, ήταν να κάνετε περισσότερα κτήρια και να γεμίσετε κάποια σεμινάρια που γίνονταν για να γίνονται, ενώ χιλιάδες σωρευμένες οφειλές υπήρχαν χωρίς –επαναλαμβάνω- να έχουν ενταχθεί με απλή συμφωνία της διαχειριστικής αρχής και του ΙΔΕΚΕ.
Δεν θα πω περισσότερα σεβόμενη ότι πρόκειται για το ΕΣΠΑ και την οικονομία της χώρας. Με κατανοείτε και σας κατανοώ. Λοιπόν, δαπάνες που δεν μπορούν να πληρωθούν από το δημόσιο, δεν μπορούν να πληρωθούν. Το κατανοείτε παρακαλώ.
Από εκεί και πέρα, ο σημερινός Πρωθυπουργός στη δεκαετία του 1980 ήταν αυτός που εισήγαγε το θεσμό της επιμόρφωσης ενηλίκων στη χώρα, έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος από τότε.
Αλλά επίσης, θέλω να μην αμφισβητήσετε και το εξής επί της ουσίας. Φέρατε ένα νόμο. Σύντομα θα έρθει και ο δικός μας. Δεν είναι, όμως, ο νόμος το θέμα. Είναι το γεγονός ότι ο νόμος αυτός εν πολλοίς έμεινε στα χαρτιά και ότι εν πολλοίς αυτός ο νόμος επαναλάμβανε ένα δικό μας νόμο του 2003. Τα καλά σημεία αυτού του νόμου θα τα κρατήσουμε, κύριε συνάδελφε, γιατί δεν πετάμε τίποτα το χρήσιμο.
Αυτό, όμως, που δεν θα κρατήσουμε είναι η ολιγωρία, η απαράδεκτη ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία από το 2004, κύριε Πρόεδρε και κύριε συνάδελφε, όπου άρχισε η συζήτηση στην Ευρώπη για τα εθνικά πλαίσια προσόντων -στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων- που κατοχυρώνουν τη μάθηση και τη γνώση, είτε αυτή παράγεται από τη γενική παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε αυτή παρέχεται από μορφές άτυπης εκπαίδευσης, όπως αυτές που συζητούμε, δεν έγινε απολύτως τίποτε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω με τη φράση μου κύριε πρόεδρε.
Και όταν το Νοέμβριο του 2009 τα στελέχη για πρώτη φορά της ελληνικής Κυβέρνησης πήγαν στην Ευρώπη, τους είπαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη: «Ευτυχώς και μας λοιδόρησαν για την πενταετή και πλέον απουσία μας από τα φόρα του εθνικού πλαισίου προσόντων». Προχωρούμε, λοιπόν, σε όλα και στη νομοθεσία και στον επανασχεδιασμό και κυρίως στη σύνδεση της δια βίου μάθησης με τις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας που έχει θέσει αυτή η Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ Κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ."

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον παραμυθάκι και θα καταλάβετε τι εννοώ...

Για την αντιγραφή Κώστας Στοφόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ
Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Δεν μπορεί κανείς να συκοφαντεί με αυτό τον τρόπο εργαζομένους από το βήμα της Βουλής... Θα καλυφθεί άραγε η κυρία Χριστοφιλοπούλου πίσω από "ευθύνες υπουργών" και "βουλευτικές ασυλίες";

Τα ψέμματα της υπουργού Παιδείας

Η ΔΗΛΩΣΗ:
Άννα Διαμαντοπούλου: "Τέλος στις προνομιακές αποσπάσεις"
Να δοθεί "τέλος στις προνομιακές αποσπάσεις" είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας σχετικά την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Διευκρινίσεις για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών
23/04/2010


Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έστειλε διευκρινίσεις για τις εγκυκλίους που αφορούν αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής:

...........................................
5. H περίπτωση ζ του Κεφαλαίου Β της εγκυκλίου με αριθμ.42041/Δ1/16-4-2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
(ζ) Για τις αποσπάσεις τόσο στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης όσο και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) για γραμματειακή υποστήριξη, θα υποβάλλονται χειρόγραφες αιτήσεις στη Διεύθυνση της έδρας τους Αχαρνών 417, Τ.Κ. 111 43 ΑΘΗΝΑ και για πληροφορίες απευθύνεσθε στους παρακάτω αρμόδιους φορείς:
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 2131311633
2131311636 2131311634 κ.Αγαλοπούλου κ.Ζησάκη κ.Χριστοφίλου
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) 2131311590 2131311589 κ.Βενεβίκη κ.Συμεωνίδου

Σχόλιο: Πώς σας φαίνεται αυτό;

Οι δάσκαλοι απεργούν!

Μόλις αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος)
Τετάρτη 28/4 μέχρι Δευτέρα 3/4 στάση εργασίας 4ωρη στο διδακτικό ωράριο του καθενός.
48ωρη απεργία 4-5 Μάη
48ωρη απεργία όταν μπει στην ολομέλεια της Βουλής
Πέμπτη 29/4 απογευματινή πορεία, 6.30 στην Αθήνα

Για τη σημερινή πορεία (6.30 Προπύλαια) η ΟΛΜΕ έβγαλε στάση εργασίας για τα νυχτερινά σχολεία.
Αύριο έχει συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για το "πολυνομοσχέδιο" του υπουργείου Παιδείας

Από την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Να τους πετάξουμε στο δρόμο, πριν το κάνουν αυτοί


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Μετά από μια σειρά θολές, προσβλητικές και ψευδείς δηλώσεις το Υπουργείο Παιδείας κατέληξε σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο ως στόχο έχει την κατάργηση των μόνιμων διορισμών στο δημόσιο σχολείο, την εισαγωγή φάκελου προσόντων ως τρόπο διορισμού με κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων μας και πλήρη απαξίωση της προϋπηρεσίας, την εισαγωγή της αξιολόγησης ως μέσο απόλυσης των εκπαιδευτικών, τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Αναλυτικότερα:
Τρόπος διορισμού: με απαραίτητη προϋπόθεση το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, το οποίο και θα δίνεται από τα πανεπιστήμια και συνεργαζόμενους φορείς (βλ. ενώσεις, επιστημονικούς συλλόγους, 6μηνα σεμινάρια επί πληρωμή) θα μπορούμε να δώσουμε στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, στον οποίο όμως δε θα υπάρχουν πλέον προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις. Το μόνο που θα παρέχει η επιτυχία σε αυτόν είναι η δυνατότητα εισαγωγής του ονόματός μας σε μια λίστα – πίνακα, στην οποία πλέον συνυπολογίζονται μόρια γλωσσομάθειας, πιστοποιητικά ecdl κοκ, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και…η προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία, όμως, είναι σαφώς απαξιωμένη, αφού με το νέο τρόπο μοριοδότησης 18 μήνες πραγματικής δουλειάς στο σχολείο ισούνται με τη γνώση μιας ξένης γλώσσας+ecdl, ενώ το ανώτατο σύνολο μορίων προϋπηρεσίας μπορεί κανείς να το αποκτήσει με 42 χρόνια ωρομισθίας ή 7 χρόνια αναπλήρωσης πλήρους ωραρίου. Επιπλέον, όλη η ευθύνη για τον ορισμό των κενών μετατίθεται στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε 5ωρες τουλάχιστον υπερωρίες και σε ανάληψη δεύτερης ειδικότητας μαζί με τη σύμπτυξη τμημάτων (30 μαθητές ανά τάξη) και το κλείσιμο σχολείων με βάση τον «Καλλικράτη» τα κενά στα σχολεία, άρα και οι θέσεις για μόνιμο διορισμό, εκμηδενίζονται, οι μέχρι τώρα ωρομίσθιοι και οι περισσότεροι αναπληρωτές θα είναι άνεργοι, ενώ ελάχιστοι θα γίνουν αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.
Ωρομισθία – Αναπλήρωση: Μόνο ως απάτη μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση περί κατάργησης της ωρομίσθιας, όταν την ίδια στιγμή θεσμοθετείται ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου, ένας νέος ωρομίσθιος που απλώς θα έχει περισσότερες διοικητικές υποχρεώσεις (επιτηρήσεις, εφημερίες, υπευθυνότητες τάξεις κοκ) και φυσικά αποδοχές ανάλογες των ωρών που δουλεύει (ν.1566)
Δόκιμος Εκπαιδευτικός: αν ποτέ καταφέρει κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού αυτό δε σημαίνει ότι μονιμοποιείται, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει πλέον την αξιολόγηση και τον Μέντορα βάσει των οποίων θα κρίνεται η παραμονή του ή όχι στο σχολείο.
Μεταβατικές ρυθμίσεις: ως μηδενική μπορεί να χαρακτηρίσει η μεταβατική ρύθμιση. Δημιουργούνται 2 πίνακες από τους οποίους θα προσλαμβάνονται την επόμενη 2ετία μόνιμοι και αναπληρωτές. Στον πρώτο του 60% καταχωρούνται όλοι οι συνάδελφοι με επιτυχία στο ΑΣΕΠ, ακόμα και οι διοριστέοι του τελευταίου διαγωνισμοί που δεν έχουν τοποθετηθεί . Στον πίνακα του 40% καταχωρούνται συνάδελφοι μόνο με προϋπηρεσία. Είναι, λοιπόν, οφθαλμοφανές ότι με τη μείωση των διορισμών και των προσλήψεων των αναπληρωτών από το Πρόγραμμα Σταθερότητας (50% λιγότεροι μόνιμοι, 70% λιγότεροι αναπληρωτές) από τον πίνακα του 60% θα απορροφηθούν, αν απορροφηθούν, μόνο οι διοριστέοι του προηγούμενου ΑΣΕΠ, ενώ η προϋπηρεσία των συναδέλφων που θα δουλέψουν ως αναπληρωτές από τον πίνακα του 40% δε θα υπολογίζεται πουθενά για 2 ολόκληρα χρόνια. Η δε διατήρηση των πινάκων της τελευταίας 5ετίας και οι διορισμοί από αυτούς είναι αυταπάτη, αφού ο νόμος αναφέρει «σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας», και όπως μάθαμε, δεν υπάρχουν.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: τα πτυχία καταργούνται, η προϋπηρεσία όχι μονό δεν πριμοδοτείται, αλλά απαξιώνεται πλήρως, η ωρομισθία δεν καταργείται, οι μόνιμοι διορισμοί εκμηδενίζονται.
Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είμαστε η εξαίρεση. Όμως, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και η είσοδος της χώρας στο Δ.Ν.Τ. σημαίνει ότι γινόμαστε ο κανόνας. Απολύσεις, ανεργία, μείωση μισθών, κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης είναι η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι. Μια τέτοια μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, δυναμικά και αποφασιστικά. Συνάδελφε μην υπογράψεις με τη στάση σου τη διάλυση του δημόσιου σχολείου ούτε την καταδίκη μας στην ανεργία μετά από χρόνια στην ωρομισθία και την αναπλήρωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένας δρόμος υπάρχει…ο δρόμος του μαζικού, συλλογικού αγώνα, της απεργίας!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ


Στην πορεία της ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Τρίτη 27/4, 6.30μ.μ. στα Προπύλαια

Στην πορεία για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

Απεργούμε την Τρίτη 4 Μαΐου και καλούμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


Νέα γενική συνέλευση
ωρομίσθιων, αναπληρωτών, αδιόριστων εκπαιδευτικών την Κυριακή 2 Μαΐου, 6μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15, Σύνταγμα, 3ος όροφος)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τι συμβαίνει με τις άδειες;

Αιφνιδιαστικά, με προφορική εντολή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΙΔΕΚΕ, άλλαξε (;) από σήμερα -23/4/10- το καθεστώς χορήγησης αδειών. Πρόκειται για μια τουλάχιστον περίεργη απόφαση, με πολλές αναγνώσεις... Αναρωτιόμαστε αν έχει εγκριθεί από το νέο ΔΣ του ΙΔΕΚΕ...

Πριν κάνουμε εικασίες και πριν εκθέσουμε τις απόψεις μας, περιμένουμε να υπάρξει σχετικό έγγραφο, αλλά και συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΔΕΚΕ.

Συνάντηση που ζητήσαμε σήμερα με δική μας επιστολή που έχει ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΣΥ. ΣΥ. Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)

Αθήνα: 23/04/2010



ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΙΔΕΚΕ
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΙΔΕΚΕ



ΘΕΜΑ: Αίτημα για συνάντηση από το ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

Ως Σύλλογος Συμβασιούχων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Όπως γνωρίζετε πολλά είναι τα προβλήματα στη λειτουργία του Ινστιτούτου, που είχαν μάλιστα σημαντικές επιπτώσεις και για τους εργαζομένους.

Ζητάμε μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν, αλλά για να μας ενημερώσετε κι εσείς από την πλευρά σας για τους στόχους σας και το μέλλον του Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

Ορισμένα από τα αιτήματά μας:

•Ζητάμε πλήρη ενημέρωση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Παρά τα βήματα που έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι –ορισμένοι έχουν κλείσει χρόνο.

•Ζητάμε ενημέρωση για το μέλλον των προγραμμάτων

•Ζητάμε ενημέρωση για την πορεία ένταξης του έργου «Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στελεχών δια βίου μάθησης».

•Ζητάμε θεσμοθέτηση των δομών και των προγραμμάτων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

•Ζητάμε ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μητρώου του Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

•Ζητάμε διάλογο για την αλλαγή της μοριοδότησης με νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα.

•Ζητάμε άμεση λήψη μέτρων για την διασφάλιση υγιεινής και τη βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών του εργασιακού χώρου.

•Ζητάμε ίση μεταχείριση σε θέματα ωραρίου, αδειών, απουσιών με του υπόλοιπους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας και του ΙΔΕΚΕ.

•Ζητάμε δικαίωμα συμμετοχής των συμβασιούχων του Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. σε επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες.

•Ζητάμε συμμετοχή μελών του Δ.Σ. Συλλόγου Συμβασιούχων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θεσμοθετημένη παρουσία εκπροσώπου στο Δ.Σ. του Ι.Δ.ΕΚΕ.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κων. Στοφόρος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κων. Κρόκος

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κατασκηνώνουν έξω από τη Βουλή!

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την έκκληση από τους Αδιόριστους Εκπαιδευτικούς:

Αύριο Τρίτη 20/4, στις 6.30μμ, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα πάμε να κατασκηνώσουμε στη Βουλή - πλ. Συντάγματος, με αφορμή το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο μεταξύ των οποίων, πετάει εκτός σχολείων χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Περισσότερες λεπτομέρειες στο www.oromisthioi.gr
Η κατασκήνωση θα ξεκινήσει από αύριο το απόγευμα, όπου θα στήσουμε τις σκηνές μας. Ο στόχος είναι να μοιραστούν χιλιάδες κείμενα για το θέμα των νέων μέτρων του Υπουργείου (εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στην εκπαίδευση), να υπάρχει επί ένα διήμερο μικροφωνική και να περάσουν και να κάτσουν έστω και λίγο, χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Ο πιο βασικός στόχος όμως είναι να διαμορφωθεί ένα camping - κέντρο αγώνα των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Την Τετάρτη το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση ανοιχτή και συμβολικό "κάψιμο" των πτυχίων που μας τα αχρηστεύουν. Αν πάει καλά, θα κρατηθεί και την Πέμπτη, προκειμένου να περάσουν από εκεί και να δουν την κατασκήνωση οι χιλιάδες διαδηλωτές των πορειών της απεργίας της Πέμπτης.

Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Διάλογος για το "Νέο Σχολείο"

Από το Σύλλογο Ωρομισθίων Καθηγητών λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Πρόταση για απεργία διαρκείας

To: ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και οδηγεί στην εκδίωξη χιλιάδων εκπαιδευτικών από αυτό. Η πλήρης κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων μας μέσω της εισαγωγής του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης, η απαξίωση της προϋπηρεσίας που χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας στην πραγματικότητα το δημόσιο σχολείο ανοιχτό με συμβάσεις απαξιωτικές, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα με δικό τους κόστος σε κόπο και χρήμα, πολλές φορές ακόμα και απλήρωτοι, η θέσπιση του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και μέσω αυτής η πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η θεσμοθέτηση του δόκιμου εκπαιδευτικού, οι τάξεις με 30 μαθητές και οι υποχρεωτικές υπερωρίες στους μόνιμους εκπαιδευτικούς αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο σχολείο τείνουν να καταργηθούν! Σε όλα αυτά το σύνολο των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να μείνει απαθές. Ήρθε η στιγμή να υπερασπιστούμε δυναμικά το δικαίωμά μας στη μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο. Και άλλος τρόπος δεν υπάρχει από την ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Απαιτούμε από τις ομοσπονδίες μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δηλώσουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και να προκηρύξουν άμεσα απεργία διαρεκίας του κλάδου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να πάρει μια δυναμική απάντηση και να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Sincerely,

http://www.facebook.com/l/fc33f;www.OROMISTHIOI.GR

http://www.facebook.com/l/fc33f;www.petitiononline.com/doeolme/petition.html

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Συγχώνευση φορέων του υπουργείου Παιδείας

Με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού περί κατάργησης, συγχώνευσης ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων των φορέων, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, αποφάσισε τη συγχώνευση των κάτωθι εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΔΒΜΘ:
1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.),
2. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.),
3. Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)


Ο συντονισμός των διαδικασιών για την συγχώνευση των τριών αυτών φορέων ανατέθηκε στον κ. Αλέξιο Δημαρά, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κάποια πρώτα στοιχεία για το νέο ΔΣ του ΙΔΕΚΕ

Παρουσιάζουμε με όσα στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, κάποια πορτρέτα των μελών του νέου ΔΣ του ΙΔΕΚΕ:

Γιάννης Γαληνέας
Για τον Γιάννη Γαληνέα, το νέο πρόεδρο δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες, πέρα από το ότι είναι Σχολικός Σύμβουλος στην 4η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και μέλος του ΔΕΠ στο Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μαρία Βασιλειάδου
Παλία γνώριμη της Γενικής Γραμματείας είναι η Μαρία Βασιλειάδου που γεννήθηκε στη Δράμα και ζει στην Αθήνα. Είναι κοινωνική λειτουργός-εκπαιδευτικός.
Η σχέση της με το χώρο της εκπαίδευσης ξεκίνησε το 1978 ως διευθύντρια ιδιωτικού παιδικού σταθμού. Από το 1982 μέχρι το 2000 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ασχολήθηκε κυρίως με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικές κοινωνικές ομάδες και ως υπεύθυνη των προγραμμάτων για τους Ρόμα.
Έχει συγγράψει σειρά εκπαιδευτικών παιδικών βιβλίων για την προσχολική ηλικία, εκπαιδευτικά βιβλία για τους Ρόμα και σχολικό εγχειρίδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έχει εκπονήσει, ακόμα, μελέτες και έρευνες που αφορούν στο τσιγγάνικο ζήτημα, και επιμελήθηκε εκδόσεις της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων με θέματα κοινωνικού περιεχομένου.
Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αναστάσιος Κουρκούτας
Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Βασίλης Χρονόπουλος
Ο Βασίλης Χρονόπουλος είναι νομικός υπεύθυνος του διαδικτυακού περιοδικού ενημέρωσης για μετανάστες diavatirio.gr. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις του για μεταναστευτικά θέματα

Ειρήνη Σενετάκη
Η Ειρήνη Σενετάκη είναι καθηγήτρια μαθηματικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μέλος του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης με πρόσθετη αρμοδιότητα τη διασύνδεση με το Συμβούλιο Επιμόρφωσης... Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1983, με συμμετοχή στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης. Έχει διατελέσει αναπληρώτρια γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής της Τομεακής Οργάνωσης Εργαζομένων στις υπηρεσίες Παιδείας και Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Υπήρξε μέλος των επιτροπών του Τομέα Παιδείας στο προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ 2007. Είναι πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σίβας, δήμου Παλιανής, στο Ηράκλειο Κρήτης. (από την εφημερίδα Τόλμη της Κρήτης)

Μαριέττα Παπά
Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια στοιχεία εκτός από το ότι είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τελευταίο αφήσαμε το νέο Διευθύνοντα του ΙΔΕΚΕ Παναγιώτη Καπούλα.

Ο κύριος Καπούλας είναι Οικονομολόγος και έχει υπάρξει Γενικός Διευθυντής του ΙΔΕΚΕ, αλλά και Διευθυντής Οικονομικού- Διοικητικού στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και Προϊστάμενος του Τμήματος Επιμόρφωσης και Σεμιναρίων στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομής Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Σημείωση: Αν υπάρχει οποιαδήποτε ανακρίβεια, παρακαλούμε αν μας επισημανθεί, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις...

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το νέο ΔΣ του ΙΔΕΚΕ

Αντιγράφουμε από το σχετικό ΦΕΚ:

Ανασυγκροτούμε το Δ.Σ ως άνω Ινστιτούτου και
ορίζουμε τα μέλη του ως εξής:

1. Γιάννη Γαληνέα, του Βασιλείου, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Πελοποννήσου, Σχολικό Σύμβουλο,
2. Την Μαρία Βασιλειάδου, του Αναστασίου, κοινωνική Λειτουργό – εκπαιδευτικό
3. Παναγιώτη Καπούλα, του Ανδρέα, Οικονομολόγο
4. Αναστάσιο Κουρκούτα, του Παναγιώτη, εκπαιδευτικό Α/θμιας εκπαίδευσης
5. Βασίλη Χρονόπουλο, του Θεοδώρου, Εμπειρογνώμονα σε θέματα μετανάστευσης
6. Ειρήνη Σενετάκη, του Φιλίππου, εκπαιδευτικό Δ/θμιας Εκπαίδευσης
7. Μαριέττα Παπά, του Γεωργίου, καθηγήτρια Δ/θμιας εκπαίδευσης
− Πρόεδρο του Δ.Σ του Ι.Δ.ΕΚ.Ε ορίζουμε τον Γιάννη Γαληνέα
− Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Δ.Σ του Ινστιτούτου ορίζουμε την Μαρία Βασιλειάδου
− Δ/ντα Σύμβουλο του Ι.Δ.Ε.ΕΚ.Ε ορίζουμε τον Παναγιώτη Καπούλα, η αμοιβή του οποίου θα ορισθεί με υπουργική απόφαση
(Αριθμ.βεβ. Γ.Γ.ΔΒΜ: 1111/29−3−2010)
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Μαρούσι, 31 Μαρτίου 2010
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμ. Φ.908/37483/Η Ανασυγκρότηση Δ.Σ. και ορισμός Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε)

ΥΓ. Δεν γνωρίζουμε βεβαίως αν κανείς από τα μέλη του νέου ΔΣ έχει κινηματογραφική προϋπηρεσία, όπως ο προηγούμενος Πρόεδρος (έχει παίξει μεταξύ άλλων στο Τρελός είμαι ότι θέλω κάνω με το Στάθη Ψάλτη και στον Αγκαλίτσα με το Νίκο Παπαναστασίου)

Περιμένουμε τα πρώτα σχόλια σας...

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Εκπαιδευτικών

Λάβαμε και δημοσιεύουμε τις απόψεις από το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
και την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη 15 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι
Λόγω των στάσεων εργασίας θα υπάρχει πούλμαν της ΟΛΜΕ στις 11 π.μ. στο Σταθμό του Μετρό «Αττικής» στην οδό Λιοσίων, προκειμένου να μεταφέρει συναδέλφους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας

Τι κρύβει το πολυνομοσχέδιο για ωρομίσθιους, αναπληρωτές;

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Τουλάχιστον ως εξοργιστικό και επικίνδυνο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το χτεσινό περιγραφικό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αποτέλεσμα της υποτιθέμενης διαβούλευσης με 3.500 πολίτες αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τι σημαίνει διάλογος για την κ. Διαμαντοπούλου….Περί αναβάθμισης του εκπαιδευτικού, λοιπόν….

Νέο σύστημα πρόσληψης: Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, εφόσον επιτύχουν τη βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες γενικές κατηγορίες κριτηρίων, που διασφαλίζουν την επιλογή των ικανότερων:- Επιτυχία σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, - Ακαδημαϊκά Προσόντα, - Προϋπηρεσία εκπαιδευτικού, - Κοινωνικά Κριτήρια
● «Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για όλους, ανοιχτός και χωρίς να προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις»: μιλάμε πλέον για ένα διαγωνισμό – τεστ δεξιοτήτων, που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει διορισμό, δεδομένου ότι δε γίνεται με βάση προκηρυγμένες θέσεις. Η οποιαδήποτε επιτυχία το μόνο που εξασφαλίζει στον υποψήφιο είναι τη δυνατότητα να καταγραφεί στον νέο πίνακα. Και βέβαια δικαίωμα να δώσει κανείς έχει αν έχει παιδαγωγική κατάρτιση μέσω μεταπτυχιακών. Το πτυχίο γίνεται κουρελόχαρτο, δεν εξασφαλίζει τίποτα και το βάρος δίνεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ενός ή δύο χρόνων, με τα δίδακτρα και για όποιον έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

● «Ακαδημαϊκά κριτήρια»: μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια προηγούνται τις προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, της πραγματικής δουλειά στο δημόσιο σχολείο.

● «Προϋπηρεσία»: Απαξιώνεται πλήρως η δουλειά, ο μόχθος όλων αυτών των εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα στηρίζουν το δημόσιο σχολείο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Γιατί η ανασφαλής, κακοπληρωμένη εργασία, δίχως ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι και δίχως βιβλιάριο υγείας χιλιάδων εκπαιδευτικών που γυρίζουν κάθε χρόνο την Ελλάδα καλύπτοντας με δικό τους κόστος τις τρύπες του Υπουργείου, οι εκατοντάδες ώρες δουλειάς μέσα στην τάξη θεωρούνται κατώτερες από το χαρτί του μεταπτυχιακού.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο….

● «Εισάγεται ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο…Η επιλογή αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το ωράριό τους και έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανάθεσης εκπαιδευτικού έργου σε όλους τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς καθώς και η δυνατότητα των 5 ωρών υπερωρίας…Για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτεται το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών εφαρμόζονται οι διαδικασίες της δεύτερης ανάθεσης και καθιερώνεται η δεύτερη ειδικότητα του εκπαιδευτικού.» Άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Καταργούνται οι ωρομίσθιοι και γίνονται και οι αναπληρωτές ωρομίσθιοι. Και τα δικαιώματα που επικαλείται το Υπουργείο δεν είναι δικαιώματα, αλλά επιπλέον δουλειά με χαμηλότερο μισθό. Μειωμένο ωράριο, λοιπόν, μειωμένες οικονομικές και ασφαλιστικές απολαβές, αλλά υποχρεωτικές εφημερίες, επιτηρήσεις κοκ. Και βέβαια το πότε θα προσλαμβάνονται αυτοί εξηγεί την πρόθεση μείωσή τους κατά 70%.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση της δεύτερης ειδικότητας για τους μόνιμους σημαίνει τη διδασκαλία όχι μόνο των μαθημάτων της ειδικότητας στην οποία προσλήφθηκαν, αλλά και ό,τι άλλο έχει το βιογραφικό τους. Στο ολοήμερο π.χ. ένας δάσκαλος με πτυχίο ή κα σεμινάριο στο θεατρικό παιχνίδι θα πρέπει εκείνος να κάνει το μάθημα και όχι ο θεατρολόγος, ο φυσικός με ECDL θα διδάξει και την πληροφορική κλπ. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι νέοι διορισμοί εξαφανίζονται.

● «Μεταβατικές διατάξεις»: μόνο ως κοροϊδία μπορεί κανείς να εκλάβει τις υποτιθέμενες μεταβατικές διατάξεις. Δεδομένου ότι ήδη έχει αποφασιστεί η απορρόφηση των διοριστέων που εκκρεμούν από τον τελευταίο ΑΣΕΠ και η παράταση διορισμού τους τα 2 επόμενα χρόνια και όταν η μόνη δέσμευση που υπάρχει από πλευράς Υπουργείου είναι η μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50%, η μεταβατική αυτή ρύθμιση αφορά απειροελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών. Η δε «κάλυψη» που δίνεται σε όσους έχουν 24μήνες προϋπηρεσία μετά τα 2 χρόνια είναι τουλάχιστον ανούσια δεδομένου ότι απλώς τους κρατά στους πίνακες και τίποτα παραπάνω. Από το μεταβατικό αυτό στάδιο μένουν ακάλυπτοι ακόμα και οι προηγούμενοι διοριστέοι του ΑΣΕΠ των οποίων η τοποθέτηση εκκρεμεί, αφού πουθενά δε διευκρινίζεται ότι θα μονιμοποιηθούν και αυτοί άμεσα.

● «Κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς»….ξέρουμε όλοι τους υπολογισμούς των διευθύνσεων και του Υπουργείου για τα οργανικά κενά, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και εντονότερα φέτος οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι καλούνταν να καλύψουν 10ωρα των ίδιων ειδικοτήτων στα ίδια σχολεία!

● «Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δύο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός…καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού. Η μονιμοποίηση θα γίνει μετά από αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει, σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας»: για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων ενός εργαζόμενου μέσω μιας κρίσης - αξιολόγησης. Ο Μέντορας – αξιολογητής – Μπαμπούλας θα κρίνει έναν νεοδιόριστο εκπαιδευτικό στην τάξη των 30μαθητών, στο λυόμενο σχολείο, με βάση τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία που δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των μαθητών και στη σχολική πραγματικότητα, στο πόσο υπάκουος και πειθήνιος είναι…

Το νέο πολυνομοσχέδιο, τα 30αρια τμήματα, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων μέσω του «Καλλικράτη», η υπερωριακή εργασία των μόνιμων, η πενιχρή χρηματοδότηση διαγράφουν ένα μέλλον για εμάς εκτός του δημόσιου σχολείου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ωρομίσθιους, αναπληρωτές, αδιόριστους σε κοινή δράση.

Την Πέμπτη, 15/4, 12 το μεσημέρι, προχωράμε σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στα νέα μέτρα. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συμμετέχουν με 3ωρη στάση εργασίας. (εξαιτίας της στάσης εργασίας του ΗΣΑΠ, στο Υπουργείο Παιδείας πηγαίνουμε με μετρό μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας και έπειτα προαστιακό μέχρι το σταθμό «Νερατζιώτισσα» )

Την Κυριακή, 18/4, 6μ.μ. αποφασίζουμε όλοι μαζί τη συνέχιση και κλιμάκωση των δράσεών μας σε συνέλευση στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α, Σύνταγμα, 3ος όροφος)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο «τέσσερα σε ένα»

Από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου (εννοείται πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις που εκφράζονται, ο καθένας θα σχηματίσει τη δική του γνώμη)

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ –
ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»


Τα 20 σημεία – «κλειδιά» των αλλαγών στην εκπαίδευση

Α. Αναβάθμιση του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών και της αξίας του εκπαιδευτικού έργου.
1.Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση.
2.Όλοι οι διορισμοί μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2012 - 2013 σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης θα είναι αποκλειστικά και μόνον επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
3.Τέλος στα περίπλοκα και αδιαφανή κριτήρια. Οι πίνακες προϋπηρεσίας κλείνουν οριστικά στις 30.6.2010. Ακολουθεί μεταβατική διετής περίοδος η οποία κατοχυρώνει τα ώριμα δικαιώματα.
4.Ειδικό βάρος στην παιδαγωγική και τη γενική παιδεία. Αναμορφώνεται πλήρως το περιεχόμενο και η διαδικασία των εξετάσεων ΑΣΕΠ, οι οποίες θα διεξάγονται ανά διετία.
5.Θεσπίζεται για πρώτη φορά ελάχιστος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού και είναι τα 3 έτη.
6.Εισάγεται ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δυο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός».
7.Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.
8.Τριμελής επιτροπή εισηγείται την παραμονή στην εκπαίδευση ή την μετάταξή του στη διοίκηση του δόκιμου εκπαιδευτικού. Θα γίνεται αξιολόγηση από τον Δ/ντη της σχολικής μονάδας, τον Μέντορα και τον Σχολικό Σύμβουλο.
9.Από το «χύμα» χαρτί στην ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία προσδιορισμού κενών οργανικών θέσεων και λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
10. Από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κάθε πρόσληψη για αναπλήρωση ή αντιμετώπιση των κενών, με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων.
11.Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με στόχο την κατάργηση της ωρομισθίας.
12.Καμία μετάθεση ή απόσπαση δεν θα γίνεται, αν αφήνει κενό που δεν αναπληρώνεται. Η ηλεκτρονική καταγραφή τους θα επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
13.Για πρώτη φορά ο ορισμός των μελών των Συμβουλίων επιλογής στελεχών γίνεται υπερκομματικός μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
14.Καθιερώνεται πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας, ύστερα από επιμόρφωση και εξετάσεις για την επιλογή στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης.
15.Θεσπίζεται για πρώτη φορά συγκροτημένη διαδικασία διοικητικής και παιδαγωγικής – διδακτικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ετήσια έκθεση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Ετήσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.

Β. Βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΙ
16.Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος από την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
17.Μικρότερα και ευέλικτα εκλεκτορικά σώματα για εκλογή μελών ΔΕΠ. Νομοθετείται συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.
18.Αίρονται οι περιορισμοί στην εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη βάση του 10.

Γ. Ρύθμιση θεμάτων Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
19.Συγχωνεύσεις - καταργήσεις εκκλησιαστικών σχολείων με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και εξοικονόμηση πόρων.

Δ. Πλαίσιο νομιμότητας και ελέγχου για τις μεταλυκειακές σπουδές.
20.Τέλος στο θεσμικό και εποπτικό κενό για τα Κολέγια. Δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομιμότητας και με ενίσχυση του εθνικού ελέγχου μέσα από την ανάδειξη του αναβαθμισμένου Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, για την πιστοποίηση και παρακολούθηση της λειτουργίας δομών μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Νέα Διοίκηση στο ΙΔΕΚΕ

Αν δεν συμβεί κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής από αύριο αναλαμβάνει τα ηνία του ΙΔΕΚΕ ο κ.Παναγιώτης Καπούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει υπάρξει και Διευθυντής Οικονομικού- Διοικητικού της τότε Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Περιμένουμε να δούμε ποιοί θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής...

Αλλαγές στην Παιδεία

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου (χωρίς σχόλια- προβλέπονται θύελλες!)

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ:
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»


Παρουσιάζεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο
•συνιστά την πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θεμελιώνει το Νέο Σχολείο, και ξεκινά από τον εκπαιδευτικό
•ταυτόχρονα, προχωράει σε αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία πρόκειται για τέσσερα νομοσχέδια σε ένα.

Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες του πολυνομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Α. Η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή ‘’Πρώτα ο Μαθητής’’.
Στόχος είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρωταγωνιστή των αλλαγών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για αυτό και προωθείται μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών: η καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής –Διδακτικής Κατάρτισης, ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού», η διασφάλιση αντικειμενικού και ενιαίου τρόπου επιλογής και πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, η πραγματοποίηση μεταθέσεων και αποσπάσεων μόνο με βάση πραγματικά κενά και πραγματικές ανάγκες και αντικειμενικές διαδικασίες, η καθιέρωση πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας και η θέσπιση της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής και της διοικητικής μονάδας.

Β. Επείγουσες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων επιχειρείται η βελτίωση της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης από τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην μεταβατική αυτή φάση, και πριν την ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται με το νομοσχέδιο, αναγκαίες επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.

Γ. Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Οικονομίες Κλίμακας
Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση Εκκλησιαστικών σχολείων καθώς και στη διευθέτηση θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και σειράς εκκρεμοτήτων που αφορούν συνολικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα.

Δ. Τέλος στο χάος της ασυμβατότητας της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με το κοινοτικό δίκαιο. Νέο θεσμικό πλαίσιο, με εθνικό έλεγχο για την πιστοποίηση δομών
Η εσπευσμένη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Κολλεγίων στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα, δημιουργεί την ανάγκη σύννομης χορηγήσεως νέων αδειών ώστε οι δομές αυτές να λειτουργήσουν, σε ένα σαφές και μη αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο.