Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια πολλά!

Ας ευχηθούμε να έχουμε ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2010 (ακόμη, Άγιε Βασίλη ζητάμε να πληρωθούμε και να ξεκινήσουν τα προγράμματα -επιτέλους!)

Ας στείλουμε τις ευχές μας με κάρτες από το Χαμόγελο του Παιδιού

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Με πειθαρχικές διώξεις απειλούνται διευθυντές του υπουργείου Παιδείας!

Με πειθαρχικές διώξεις απειλεί διευθυντές και υπαλλήλους 17 υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Ι.Πανάρετος καθώς δεν του παρέδωσαν στη διάρκεια συγκεκριμένου χρονοδιαστήματος που είχε ορίσει οικονομικά στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμότητες του υπουργείου.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα»ο κ.Πανάρετος έστειλε επιστολή στους διευθυντές του υπουργείου για να τον ενημερώσουν σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του υπουργείου προς τρίτους για το 2009, αλλά και όσες εκκρεμούσαν από προηγούμενη χρονιά.
Όρισε, μάλιστα, ημερομηνία παράδοσης των στοιχείων την 15η Δεκεμβρίου. Κατά την ημερομηνία αυτή 17 υπηρεσίες του υπουργείου δεν είχαν απαντήσει.
O υφυπουργός Παιδείας επανήλθε με νέα επιστολή του για την προσκόμιση των στοιχείων ως το τέλος του μήνα. Όπως ανέφερε, μάλιστα, αν δεν παραδώσουν τα στοιχεία που ζητήθηκαν, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών θα βρεθούν μπροστά στις διώξεις που προβλέπει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων για αντίστοιχες περιπτώσεις.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ.Πανάρετου προς τους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας «δεδομένου ότι δεν απαντήσατε, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε εντός τριών εργάσιμων ημερών (καταληκτική ημερομηνία η 29.12.2009), προσκομίζοντας τα αιτούμενα στοιχεία. Στην αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθούμε να κινήσουμε τη διαδικασία που προβλέπει ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων, Ν. 3528/2007, για τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων στη διαχείριση δημοσίων κονδυλίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στη συγκεκριμένη εντολή. Επισημαίνουμε την υποχρέωσή σας να απαντήσετε, έστω και αν η απάντησή σας είναι αρνητική», καταλήγει η επιστολή του υφυπουργού.
(in.gr)

Σημείωση: Με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους του ΙΔΕΚΕ θα ασχοληθεί ο κύριος Πανάρετος; Θα υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις για όσους ευθύνονται για την αθλιότητα εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στη Διά Βίου Μάθηση και αντί καταβολής των δεδουλευμένων 10 μηνών τους πέταξαν ένα ξεροκόμματο/ μισθό για τις γιορτές; Νομίζουν κάποιοι πως πρέπει να καμαρώνουν γι' αυτό;
Εσείς κύριε Πανάρετε τι λέτε; Μετά από 2 1/2 μήνες στο υπουργείο το να δηλώσετε άγνοια του θέματος μάλλον δεν σας τιμά.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση του ΔΣ για τις επιτροπές ενστάσεων

Αθήνα, 23-12-2009
ΠΡΟΣ: ΔΣ ΙΔΕΚΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενώ ακόμη δεν έχει λυθεί το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων μας, ενώ δεν μας καταβλήθηκε ούτε το Δώρο των Χριστουγέννων, ζητήθηκε επιπλέον η συμμετοχή μελών του Συλλόγου Συμβασιούχων στις Επιτροπές Ενστάσεων, κάτι που δεν προβλέπεται από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις.
Με απόφαση του ΔΣ τα μέλη του Συλλόγου μας δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, μια συμμετοχή που θα δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα νομιμότητας των αποφάσεων αυτών των επιτροπών.
Είναι σαφές, κατόπιν των ανωτέρω, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκληση άδειας για κανένα λόγο που αφορά στο θέμα αυτό.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα;

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του ΙΔΕΚΕ, αποφάσισε να μας δοθεί ένας μισθός (αντί των δέκα που μας χρωστάνε + δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα διακοπών). Ακόμη δεν μας έχει ανακοινωθεί επίσημα. Στη συνεδρίαση μετείχε για πρώτη φορά -ως παρατηρητής- και εκπρόσωπος απο το ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων.
Στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε πως έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των προγραμμάτων, πλην της "Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών" (κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο).
Τα ψίχουλα που μας δίνονται, έναντι των χρημάτων που δικαιούμαστε και για τα οποία έχουμε εργαστεί και με το παραπάνω, ασφαλώς δεν μας ικανοποιούν.
Δεν είμαστε επαίτες, αλλά εργαζόμενοι. Ας το καταλάβουν επιτέλους!
Όπως πληροφορηθήκαμε με ...ανακούφιση (!!!) οι διοικούντες το ΙΔΕΚΕ πήραν κανονικά το μισθό και το δώρο τους σε αντίθεση με τους εργαζομένους...

Πάντως η "ευχετήρια" επιστολή μας στην υπουργό Παιδείας, εμπνέει και αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ιστοσελίδες και μπλογκ:
-Τρωκτικό
-Online press
-Νάσος Μπράτσος
-Σωστός Δημότης
Η ιστοσελίδα των ωρομισθίων του υπουργείου την αναδημοσίευσε, και ετοίμασε ανάλογη επιστολή, που έχει τη σημασία της:
Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών
Καλά Χριστούγεννα κα Διαμαντοπούλου Νο 2
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009
"Η κ.Διαμαντοπούλου μας εμπαίζει για ακόμα μία φορά! Με ανακοίνωσή της καλεί τις νομαρχίες της χώρας να επισπέυσουν τις πληρωμές των ωρομισθίων!!!!!! Τι σχέση έχουν οι νομαρχίες με τις πληρωμές μας; Απολύτως καμία!

Ας αφήσει λοιπόν ηκ.Διαμαντοπούλου τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ας αποδείξει ότι διαφέρει έστω και στο ελάχιστο με τον προκάτοχό της κ.Σπηλιωτόπουλο. Χιλιάδες ωρομίσθιοι της Δευτεροβάθμιας παραμένουν απλήρωτοι από την περσινή χρονιά. Επίσης χιλιάδες ωρομίσθιοι της Πρωτοβάθμιας ( για τη Δευτεροβάθμια δεν το συζητάμε...) μάλλον δε θα μπορέσουν (για ακόμα μια φορά) να κάνουν Χριστούγεννα, αφού αναμένεται να πληρωθούν μετά το Πάσχα...
Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το in.gr η κ.Διαμαντοπούλου δηλώνει χαρακτηριστικά με παρέμβασή της στη Βουλή:
"Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Παιδεία (1,135 δισ. ευρώ) υπερβαίνουν ακόμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ".
Αν είναι έτσι κ.Διαμαντοπούλου, περιμένουμε άμεσα την αποπληρωμή ΟΛΩΝ των δεδουλεμένων ΟΛΩΝ των ωρομισθίων και κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς.
Λεπτομέρεια: Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια, παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και αναπληρωτές...
Τα σχόλια είναι περιττά..."

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα κα Διαμαντοπούλου!

Μια επιστολή
Κάποτε η υπομονή ξεπερνάει κάθε όριο!
300 εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ (μήπως να μετονομαστεί σε ΙΔΑΤΕ- Ινστιτούτο Διαρκούς Αναλγησίας & Ταλαιπωρίας Εργαζομένων;) δεν θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα.
Κλείνουμε 10 μήνες απλήρωτοι και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να δώσει λύση.
Η υπουργός Παιδείας σωπαίνει -δυο μήνες συμπληρώθηκαν από τότε που έλαβε σχετική επιστολή μας- και η ηγεσία του ΙΔΕΚΕ μας περιπαίζει.
Εδώ και μια εβδομάδα αναβάλλεται από μέρα σε μέρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου υποτίθεται ότι θα αποφασιζόταν η καταβολή ενός (1) μισθού, έστω για να περάσουμε τις γιορτές!!!
Ούτε κι αυτό έγινε...
Αντιθέτως κυκλοφόρησαν φήμες κάθε είδους με στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων.
Θεωρώ απαράδεκτο και ταπεινωτικό να είμαστε σαν επαίτες των Χριστουγέννων, για να πάρουμε απλώς αυτά που δικαιούμαστε...
Το λόγο πια θα πρέπει να έχει η δικαιοσύνη και η Επιθεώρηση Εργασίας.


Σημείωση 1: Υποθέτουμε ότι η διοίκηση του ΙΔΕΚΕ και του Υπουργείου Παιδείας λαμβάνει κανονικά τη μισθοδοσία της.
Σημείωση 2: Ποιός γνωρίζει που έχουν πάει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για τους εργαζομένους του ΙΔΕΚΕ;
Σημείωση 3: Ποιός ή ποιοί ευθύνονται για την καθυστέρηση ένταξης των έργων; Θα τους καταλογιστούν ευθύνες;
Σημείωση 4: Για κάθε ενδιαφερόμενο, η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται στην οδό Σουρμελή 2 (πλατεία Βάθη)

Χωρίς καμία φιλική διάθεση,
Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Κώστας Στοφόρος

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή των Συμβασιούχων Εργαζομένων στα ΚΕΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

E- mail: swmateiokee@yahoo.gr, mail@keen.flo.sch.gr
15/12/2009

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.), ενώ η λειτουργία των 58 Κ.Ε.Ε. σε πανελλαδικό επίπεδο εποπτεύεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.).

Τα Κ.Ε.Ε. στελεχώνονται σε περιφερειακό επίπεδο από 190 εργαζομένους, ενώ η λειτουργία τους συντονίζεται από 15 εργαζομένους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΔΕΚΕ στην Αθήνα - όλοι εργαζόμενοι με συβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους (διάρκειας 25 - 250 ωρών) διαφόρων θεματικών ενοτήτων (Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Εκπαίδευση Τσιγγάνων, Παλιννοστούντων, Μεταναστών κλπ) εργάζονται σε ετήσια βάση ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές περίπου 2.500 πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Η ευρύτατη αποδοχή του εκπαιδευτικού ρόλου των Κ.Ε.Ε. από το σύνολο των ενηλίκων πολιτών της χώρας αποδεικνύεται και από τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, κατά την περίοδο 2004 - 2008 εκπαιδεύτηκαν 240.975 πολίτες με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ. Με βάση την εικόνα αυτή, η λειτουργία των Κ.Ε.Ε. εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με πρόβλεψη για το διάστημα 2008 - 2012 συνολικά 340.000 θέσεων εκπαίδευσης για τους πολίτες της χώρας.

Ωστόσο, συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση διοικητικών ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΒΜ και του ΙΔΕΚΕ από τις αρχές του 2009, έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου των Κ.Ε.Ε. από το ΕΣΠΑ. Συνέπεια όλων αυτών είναι η συσσώρευση οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους διάφορους προμηθευτές των Κ.Ε.Ε. (θέρμανση, αναλώσιμα, δαπάνες καθαρισμού κλπ) από τη λειτουργία ολόκληρης της προηγούμενης εκπαιδευτικής περιόδου.

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται και τα στελέχη που εργάζονται στα ΚΕΕ σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο (όπως και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές), αφού λόγω της υποχρηματοδότησης του έργου, δεν τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα. Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος καθίστανται εξαιρετικά αρνητικές για τους εργαζόμενους στα ΚΕΕ, ιδίως ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων (μη καταβολή ακόμα και του δώρου Χριστουγέννων).

Ακόμα μεγαλύτερο, όμως, πλήγμα για το φορέα αποτελεί η αδυναμία των στελεχών των 58 Κ.Ε.Ε. όλης της χώρας να ανταποκριθούν στα καθημερινά αιτήματα πληθώρας πολιτών που επικοινωνούν και επισκέπτονται τα κατά τόπους γραφεία, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την έναρξη των τμημάτων μάθησης της εκπαιδευτικής χρονιάς 2009 - 2010. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, παραμένει ασαφές το εάν και πότε ο φορέας θα ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί.

Ως Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στα ΚΕΕ ευελπιστούμε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανέναρξης της χρηματοδότησης των Κ.Ε.Ε., της τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τρίτους και εργαζομένους στα Κ.Ε.Ε. και κυρίως της άμεσης έναρξης υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η θεσμική - νομοθετική κατοχύρωση των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων με την άμεση υπαγωγή τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και η αξιοποίηση της εμπειρίας, καθώς και της ειδικής κατάρτισης των στελεχών που εργάζονται σε αυτά συνιστούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της παροχής υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους ενήλικες πολίτες της χώρας.

Επιπλέον, ως εργαζόμενοι στα ΚΕΕ εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το εργασιακό μας μέλλον, αφού εργαζόμαστε με συμβάσεις έργου οι οποίες - σύμφωνα με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις - αναμένεται να καταργηθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Προκύπτουν, επομένως, εύλογα ερωτήματα, τόσο ως προς την από εδώ και στο εξής λειτουργία του φορέα (αφού αυτός οργανώθηκε και λειτούργησε εδώ και μία πενταετία αποκλειστικά με συμβασιούχους, χωρίς κανένα μόνιμο υπάλληλο), όσο και ως προς την τύχη των 200 περίπου στελεχών των ΚΕΕ.

Τέλος, καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι, ενώ - σύμφωνα με όσα επαγγέλλεται η κυβέρνηση - οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται επιχειρούν να καταργήσουν τις συμβάσεις έργου και να αποκλείσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στο μέλλον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου από τα πλέον επίσημα χείλη δίνονται υποσχέσεις για διορισμό και μόνιμη δουλειά μετά το 2010 (δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Χρυσοχοϊδη για τη μονιμοποίηση Δασοπυροσβεστών).

Εφόσον είναι δυνατές και καλώς προωθούνται τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάποιους συναδέλφους συμβασιούχους, ως στελέχη των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων διεκδικούμε αντίστοιχη αντιμετώπιση και δέσμευση για τη διασφάλιση της δουλειάς μας στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Από το ΔΣ του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων
στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πανό στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης


Καθώς η κοροϊδία από όλους τους υπευθύνους έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής, εφαρμόζοντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ, αναρτήσαμε πανό στο κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη)
Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, οδεύουμε ολοταχώς απλήρωτοι προς τα Χριστούγεννα... Η ηγεσία του υπουργείου, θεωρώντας προφανώς δευτερεύον το ζήτημα, δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις εκκλήσεις μας. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε αυτή τη στάση;


Ακολουθεί η επιστολή που παρέλαβε η υπουργός στις 20 Οκτωβρίου (!!!) και δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση. Αφήνουμε και πάλι στη κρίση σας αυτή τη στάση...

Κυρία Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Παιδείας, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Με μεγάλη ικανοποίηση οι εργαζόμενοι στη Γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) είδαν να προστίθεται στον τίτλο του Υπουργείου και η «Διά Βίου Μάθηση».

Αυτό μας κάνει να ευελπιστούμε σε αναβάθμιση του ρολού τόσο της Γραμματείας, όσο και του Ινστιτούτου. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί με εργαζόμενους που έχουν πλέον φθάσει στα όρια της απόγνωσης λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί από εμάς εργάζονται απλήρωτοι από το Μάρτιο…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Υπαλλήλων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. υλοποιώντας σήμερα τις αποφάσεις της Γενικής του Συνέλευσης απευθύνεται σε εσάς αναμένοντας την κατανόηση και βοήθειά σας, σε μια φάση που τα δικαιώματά του πλήττονται κατ’ εξακολούθηση.

Εκπροσωπούμε εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε. πλέον των τεσσάρων χρόνων ανταποκρινόμενοι πλήρως στα καθήκοντά τους.

Το Ι.Δ.ΕΚ.Ε. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και υλοποιεί τα Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Οι υπηρεσίες Εκπαίδευσης που παρέχει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές από πολλά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ έχουν εκπαιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες τα τελευταία δέκα χρόνια με ετήσια ποσοστά αύξησης εξαιρετικά υψηλά.
Τα Προγράμματα που προσφέρονται σε όλη την Επικράτεια είναι τα ακόλουθα:

1.Σ.Δ.Ε. (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) με 57 σχολεία και 60 παραρτήματα
2.Κ.Ε.Ε. (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων) με 58 κέντρα
3.Σχολές Γονέων με 58 δομές
4.ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Εκπαίδευση μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό –με 58 δομές
5.ΗΡΩΝ2 - Εκπαίδευση Ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες με 58 δομές
6.Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση με 27 κόμβους
7.Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών και Στελεχών Δια Βίου Μάθησης με 16 Περιφερειακά Στελέχη
8.Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών – «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»

Όλο αυτό το έργο συντονίζεται και υλοποιείται καθημερινά από αυτά τα άτομα και με την αμέριστη συνεργασία όλων των Περιφερειακών Στελεχών των Δομών και των Προγραμμάτων.
Θέλουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι:

1. Η πολύμηνη (σε μερικές περιπτώσεις φθάνει τους 8 μήνες) καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων μας και των δώρων-επιδομάτων που δικαιούμαστε, μας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση ως προς την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών μας. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων μας, καθώς και για την ομαλή ροή των επομένων χρηματοδοτήσεων.

2. Η αναίτια μείωση των μορίων προϋπηρεσίας στη Δια Βίου Εκπαίδευση από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου, τόσο για τα Στελέχη που στηρίζουν το Ι.Δ.ΕΚ.Ε. κεντρικά και περιφερειακά, όσο και για τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων, (αποφάσεις υπ’ αριθμ.2424/11-6-2009 και 2425/11-6-2009 του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης), οδηγεί στην υποβάθμιση της Δια Βίου Εκπαίδευσης μέσα από τον ίδιο το Φορέα που την εκπροσωπεί, αλλά και των υπαλλήλων του, που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να τη στηρίζουν επάξια. Ταυτόχρονα γιγαντώνεται ανώφελα η μοριοδότηση της εμπειρίας στην Τυπική Εκπαίδευση, χωρίς να εξασφαλίζεται καμιά εξειδίκευση στις ιδιαιτερότητες της Δια Βίου Μάθησης.

3. Στην υποβάθμιση οδηγεί και η μη θεσμοθέτηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) και των Σχολών Γονέων, παρά το γεγονός ότι με βάση τον νόμο 3369/06-07-2005 ορίζονται ως Δομές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι υπάγονται επίσημα στο φορέα. Σχετική παρατήρηση για τα Κ.Ε.Ε., το 2005, της ΕΔΕΛ του Υπουργείου Οικονομικών περί άμεσης θεσμοθέτησης πιστοποιεί τα προαναφερθέντα. Επιπλέον, εφόσον εργάζεται προσωπικό σε μόνιμη βάση τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά στα Κ.Ε.Ε. θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη συμμόρφωσης προς την παραπάνω παρατήρηση.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•Την Άμεση και Ομαλή Καταβολή των Δεδουλευμένων μας
•Την Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας και Εκπαίδευσής μας στη Δια Βίου Μάθηση
•Την Εξασφάλιση του Εργασιακού μας καθεστώτος και τη μελλοντική μας εξέλιξη στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε.


Χρόνια τώρα, και με τη δική μας συμβολή έχει κάνει η χώρα μας μεγάλη πρόοδο στα θέματα της Δια Βίου Μάθησης και γίνεται παράδειγμα για τις όμορες Βαλκανικές χώρες χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη αναγνώριση του έργου μας.
Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς και προσδοκούμε την κατανόησή σας και την έμπρακτη υποστήριξή σας. Άλλωστε και η δική σας επιτυχημένη θητεία στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (29/6/1987- 8/9/1988) σας καθιστά γνώστη τόσο της προσφοράς, όσο και της δυσκολίας της δουλειάς μας.
Ευελπιστούμε σε μια άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να ενημερωθείτε δια ζώσης για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Θα απαντήσει το ΔΣ του ΙΔΕΚΕ;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
(ΣΥ. ΣΥ. Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)

ΠΡΟΣ: Διευθύνοντα Σύμβουλο ΙΔΕΚΕ

Κοιν. 1.Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης
2. Πρόεδρο ΔΣ ΙΔΕΚΕ
3.Διεύθυνση Δ-Ο

Σε απάντηση σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος το οποίο μας κοινοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Διοικητικού- Οικονομικού της ΓΓΔΒΜ και στο οποίο αναφέρεται ότι
«Δεν είναι δυνατόν να δίνονται αντίγραφα των πρακτικών όλων των θεμάτων που εξετάζονται από το Δ.Σ. του ΙΔΕΚΕ διότι δεν αφορούν όλα τα θέματα το Σύλλογο.
Εάν ο Σύλλογος θέλει κάποιο συγκεκριμένο θέμα μπορεί με αίτησή του να το ζητήσει και βεβαίως να δοθεί αντίγραφο του αποσπάσματος του πρακτικού»
Σας σημειώνουμε ότι η Ελληνική Νομοθεσία, προβλέπει τα εξής:
Βάσει του Ν. 2690 / 99 (Φ.Ε.Κ 45 / Α'/ 99), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Άρθρο 11 του Ν. 3230 / 04 ( Φ.Ε.Κ 44 / Α'/ 04).
Άρθρο 5
1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
Εφόσον έχουμε ζητήσει εγγράφως τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΙΔΕΚΕ (Α.Π.131/20-11-09 έγγραφο του ΣΥ.ΣΥ. ΙΔΕΚΕ), πρέπει να μας δοθούν άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Επίσης, μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε ποια νομοθεσία προβλέπει την παρουσία μας ως ακροατών στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΙΔΕΚΕ. Πιστεύουμε ότι είναι Συνταγματικό Δικαίωμα του κάθε φορολογούμενου πολίτη κι ακόμη περισσότερο ενός συλλόγου ο οποίος εκπροσωπεί τους εργαζομένους σε ένα δημόσιο φορέα να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του. Εκτός αν συζητούνται άκρως απόρηττα εθνικά θέματα ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους οι συνεδριάσεις αυτές πρέπει να γίνονται “κεκλεισμένων των θυρών”. Σε κάθε περίπτωση, υποχρέωση του ΔΣ του ΙΔΕΚΕ είναι να μας παρουσιάσει ποια ακριβώς νομοθεσία απαγορεύει την παρακολούθηση των συνεδριάσεών του.
Σημειώνουμε επιπλέον ότι δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απάντηση στο αίτημα μας για ενημέρωση (εγγράφως) για τα ζητήματα που αφορούν στην καταβολή των δεδουλευμένων μας και στην έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων του ΙΔΕΚΕ.

Πέμπτη, 17/12, 8:30πμ, Συγκέντρωση Συμβασιούχων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΟΥ & ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πανελλαδική κινητοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων Έργου και Ορισμένου Χρόνου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/12/2009 και ώρα 8:30 πμ. Έξω από τη Βουλή

-Καμία απόλυση , καμία επιδείνωση των εργασιακών μας σχέσεων.
-Μετατροπή των συμβάσεων έργου & ορισμένου χρόνου σε σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα , δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληξαν ή πρόκειται να λήξουν στο προσεχές διάστημα , μέχρι την οριστική λύση του θέματος.

Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους απ’ όλη την Ελλάδα να δώσουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό παρόν για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αποζημίωση για τη σιωπή της υπουργού;

Επειδή σε λίγο συμπληρώνονται οι 60 μέρες που προβλέπει ο νόμος και ουδεμία απάντηση λάβαμε στις επιστολές που έχουμε στείλει τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στο ΔΣ του ΙΔΕΚΕ, τους ενημερώνουμε για τη σχετική νομοθεσία και δηλώνουμε πως θα διεκδικήσουμε όποια αποζημίωση προβλέπεται.
Εκτός αν το αίτημα μας για συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων μας, θεωρείται "εμφανώς παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό"...
Στις 20 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία σας κυρία υπουργέ Παιδείας...

Ν. 2690 / 99 (Φ.Ε.Κ 45 / Α'/ 99), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Άρθρο 11 του Ν. 3230 / 04 ( Φ.Ε.Κ 44 / Α'/ 04). Άρθρο 4

"1. Οι διοικητικές αρχές, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματα τους μέσα στην προθεσμία που τυχόν καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις, αλλιώς μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών. Η προθεσμία αρχίζει από την υποβολή της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία. Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να την διαβιβάσει στην αρμόδια υπηρεσία και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία αρχίζει από τότε που περιήλθε η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσότερων υπηρεσιών, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται κατά δέκα (10) ακόμη ημέρες.

Αν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως στον ενδιαφερόμενο: α) τους λόγους της καθυστέρησης, β) τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό τηλεφώνου του, για την παροχή πληροφοριών, γ) τα δικαιολογητικά που τυχόν λείπουν, καθώς και δ) κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.
3. Οι υπηρεσίες απαλλάσσονται από τις κατά την παράγραφο 1 υποχρεώσεις αν το αίτημα είναι εμφανώς παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό.

4. Οι διοικητικές αρχές οφείλουν, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, να χορηγούν αμέσως πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Αν η άμεση χορήγηση τούτων δεν είναι δυνατή, αυτά αποστέλλονται ταχυδρομικώς, μέσα σε προθεσμία δέκα ( 10 ) ημερών, στην διεύθυνση που έχει δηλωθεί. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται αν ο ενδιαφερόμενος, με την αίτησή του, δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ταχυδρομική αποστολή και ότι θα παραλάβει τα έγγραφα αυτά αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένον εκπρόσωπό του.


Άρθρο 5

"1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
2. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.
3. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, διοικητικών, αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.

4. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται: α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β) με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για το σκοπό αυτόν.

5. Η άσκηση του κατά τις παρ. 1 και 2 δικαιώματος γίνεται με την επιφύλαξη της ύπαρξης τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

6. Η χρονική προθεσμία για την χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι είκοσι ( 20 ) ημέρες."


Ν.1943 / 91 ( Φ.Ε.Κ 50 / Α' /91) όπως αντικαταστάθηκε, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Άρθρο δεύτερο του Ν. 2690 / 99 (Φ.Ε.Κ 45 / Α'/ 99) και το Άρθρο 11 του Ν. 3230 / 04 ( Φ.Ε.Κ 44 / Α'/ 04). Άρθρο 5
"4. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, διαφορετική προθεσμία για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, εφ' όσον ειδικοί λόγοι, που αναφέρονται στην απόφαση αυτήν, το επιβάλλουν. Οι αποφάσεις της παρούσας παραγράφου εκδίδονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου αυτού.
5. Οι προθεσμίες του άρθρου αυτού δεν ισχύουν για υποθέσεις που αφορούν καθολικές ή γενικές υποχρεώσεις των πολιτών ή δικαστικές υποθέσεις του Δημοσίου ή αναγνώρισης απαιτήσεων κατ' αυτού ή απαιτούν σύμπραξη του πολίτη ή παράστασή του ενώπιον συλλογικών οργάνων.

7. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προθεσμίες του παρόντος άρθρου ή οι προθεσμίες των αποφάσεων της παρ.4, καταβάλλεται από τον οικείο φορέα στον αιτούντα πολίτη, ανεξάρτητα από το δικαίωμά του για αποζημίωση, κατά τις σχετικές περί αστικής ευθύνης διατάξεις, χρηματικό ποσό από 5.000 έως 200.000 δραχμές, όπως ειδικότερα ορίζεται στην επόμενη παράγραφο.

8. Το ύψος του καταβλητέου χρηματικού ποσού που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο 7, καθορίζεται από τις Επιτροπές της παραγράφου 13 του παρόντος νόμου μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή της Περιφέρειας που επιλαμβάνονται μετά από αίτηση του πολίτη. Για τον καθορισμό του ύψους του καταβλητέου χρηματικού ποσού λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

α. το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης,
β. το μέγεθος της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης που προκλήθηκε από την καθυστέρηση,
γ. οι συνθήκες στις οποίες οφείλεται η καθυστέρηση.

-Η απόφαση της επιτροπής, που εκδίδεται μετά από εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής του άρθρου αυτού, κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο πολίτη, καθώς και στην υπηρεσία που δεν ενήργησε μέσα στη νόμιμη προθεσμία και αποτελεί εντολή καταβολής στον πολίτη του ορισθέντος ποσού. Αν η καταβολή δεν γίνει εντός μηνός, από την κοινοποίηση της απόφασης της επιτροπής, το χρηματικό ποσό καταβάλλεται εντόκως. Ο τόκος υπολογίζεται για κάθε μήνα με το επιτόκιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που ισχύει για τις καταθέσεις επί προθεσμία ενός έτους.

9. Η προκαλούμενη από την εφαρμογή του άρθρου αυτού δαπάνη βαρύνει το φορέα της κατά την παρ. 1 υπηρεσίας, στον προϋπολογισμό του οποίου εγγράφονται οι αναγκαίες πιστώσεις.

10. Όταν η Επιτροπή αποφασίσει την επιβολή χρηματικού ποσού σε βάρος του οικείου φορέα, η υπόθεση εισάγεται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο και, όπου δεν υπάρχει, στο διοικητικό συμβούλιο, για να εξεταστεί αν υπάρχει υπαιτιότητα των υπαλλήλων. Αν διαπιστωθεί υπαιτιότητα υπαλλήλων, κινείται σε βάρος τους η πειθαρχική διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του κάθε φορέα.

12. Με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του, κατά τις παραγράφους 7 και 8 χρηματικού ποσού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζονται στο μέλλον τα όρια των χρηματικών ποσών της παραγράφου 7.

13. Συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ειδική Επιτροπή Εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, για θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων, αποτελούμενη από συμβούλους ή παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Νομικού Συμβουλίου και υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται ο αριθμός και η ιδιότητα των μελών της Επιτροπής, τακτικών και αναπληρωματικών. Με την απόφαση ορισμού των μελών ορίζεται και ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του, από υπαλλήλους του Υπουργείου. Τα σχετικά θέματα εισηγούνται στην Επιτροπή υπάλληλοι του αυτού ως άνω Υπουργείου που ορίζονται κάθε φορά από τον καθ' ύλην αρμόδιο Γενικό Διευθυντή.

14.Συνιστάται στην έδρα κάθε Περιφέρειας Ειδική Επιτροπή εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, για θέματα υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2190 / 1994, όπως ισχύει κάθε φορά που λειτουργούν στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, αποτελούμενη από συμβούλους ή παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή εφέτες διοικητικών δικαστηρίων και υπαλλήλους της Περιφέρειας αυτής. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καθορίζεται ο αριθμός και η ιδιότητα των μελών της Επιτροπής, τακτικών και αναπληρωματικών. Με την απόφαση ορισμού των μελών ορίζεται και ο γραμματέας της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του από υπαλλήλους της Περιφέρειας. Τα σχετικά θέματα εισηγούνται στην Επιτροπή υπάλληλοι της ίδιας Περιφέρειας, που ορίζονται κάθε φορά από τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας. Η αποζημίωση των μελών, των εισηγητών και των γραμματέων των Επιτροπών, ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών. Η διαδικασία εξέτασης των υποβαλλόμενων αιτημάτων και καταβολής της αποζημίωσης, όπου αυτή απαιτείται, ολοκληρώνεται σε διάστημα εξήντα ( 60 ) ημερών, από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης του πολίτη. Για όσες περιπτώσεις η Ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας κρίνει ότι είναι αναρμόδια παραπέμπει το ζήτημα στην επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης."

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση;

Σε απάντηση σχετικής επιστολής μας, μας κοινοποιήθηκε το ακόλουθο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, το οποίο υπογράφει η Διευθύντρια Διοικητικού -Οικονομικού Ε.Ξερογιαννάκη

Σχετικά με το αριθ.131/20-11-09 έγγραφο του ΣΥ.ΣΥ.ΙΔΕΚΕ με θέμα «Κοινοποίηση θεμάτων Συλλόγου Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ» σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
1. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται αντίγραφα των πρακτικών όλων των θεμάτων που εξετάζονται από το Δ.Σ. του ΙΔΕΚΕ διότι δεν αφορούν όλα τα θέματα το Σύλλογο.
Εάν ο Σύλλογος θέλει κάποιο συγκεκριμένο θέμα μπορεί με αίτησή του να το ζητήσει και βεβαίως να δοθεί αντίγραφο του αποσπάσματος του πρακτικού.
2. Σχετικά με υ\την παρουσία μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου ως ακροατή στο Δ.Σ. του ΙΔΕΚΕ αυτό δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία (Οργανισμός ΙΔΕΚΕ, Κανονισμός Λειτουργίας ΙΔΕΚΕ κ.λ.π.).
Εάν προβλέπεται από κάποια νομοθεσία των Συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτή θα πρέπει να μας γνωστοποιηθεί προκειμένου να την εφαρμόσουμε.

Σημειώνουμε ότι στην επιστολή αυτή ζητούσαμε -εκτός από όσα αναφέρονται- την έγγραφη ενημέρωση μας για το ζήτημα της πορείας των προγραμμάτων και της καταβολής των δεδουλευμένων. Για αυτά τα καυτά ζητήματα η σιωπή όλων των αρμοδίων (και υπευθύνων) συνεχίζεται...

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κινητοποιήσεις των Συμβασιούχων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΟΥ & ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν της συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συμβασιούχων Έργου & Ορισμένου Χρόνου την Δευτέρα 07/12/2009 , αποφασίστηκε ομόφωνα Πανελλαδική κινητοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων Έργου και Ορισμένου χρόνου και πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη 09/12/2009 και ώρα 10:30 πμ. με σημείο συνάντησης Αμβρ. Φραντζή 9 & Καλλιρρόης Αθήνα (Metro Fix),
Με Αφορμή τη Συζήτηση – Γνωμοδότηση του Νομοσχεδίου από την Ο.Κ.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Καμία απόλυση , καμία επιδείνωση των εργασιακών μας σχέσεων.

Μετατροπή των συμβάσεων έργου & ορισμένου χρόνου σε σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα , δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληξαν ή πρόκειται να λήξουν στο προσεχές διάστημα , μέχρι την οριστική λύση του θέματος.


Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους απ’ όλη την Ελλάδα να δώσουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό παρόν για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Από το υπουργείο Παιδείας...




...και ακόμη περιμένουμε απάντηση....

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Υπουργείο Παιδείας, Πέμπτη 3/12, 11πμ

Τι απαντά η Γενική Γραμματεία στο ΚΚΕ

Η απάντηση της Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στην ερώτηση του ΚΚΕ για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας και του θέματος της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομής
Τμήμα Νομικού Σχεδιασμού
Πληροφορίες: Ε.Πανταζής, Σ.Πιστιόλης
Τηλ. 2131311617/8
email: e.pantazis2gsae.edu.gr

Προς Υπουργείο παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Α.Παπανδρέου 37, 15180, Μαρούσι

Θέμα: Ερώτηση 1137/17-11-2009 των βουλευτών του ΚΚΕ κκ Αντώνη Σκυλλάκου, Νικ. Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Πρωτούλη αριθμ. Πρωτ. ΓΓΔΒΜ 4812/23-11-09

Σε απάντηση της προαναφερόμενης Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι:

1.Από αμέλεια της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και των διοικήσεων του ΕΠΕΑΕΚ και του ΙΔΕΚΕ, καθυστέρησε η χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων του ΙΔΕΚΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΚΕΕ –πλην λίγων εξαιρέσεων- με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη πληρωμή οφειλομένων στους εργαζόμενους.
Από πλευράς μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών χρηματοδότησης των προγραμμάτων, ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό όλοι οι εργαζόμενοι.
Επισημαίνουμε ότι το προσωπικό του ΙΔΕΚΕ, πλην τριών μονίμων υπαλλήλων, είναι συμβασιούχοι έργου και πληρώνονται από τα προγράμματα.

2.Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 103 του Συντάγματος παρ.8, ρητώς απαγορεύεται η μετατροπή κάθε σύμβασης, είτε ορισμένου χρόνου, είτε και έργου, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, πολύ δε περισσότερο σε συμβάσεις μονίμου προσωπικού. Οι υπάρχουσες συμβάσεις έργου εξελίσσονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα των εγκεκριμένων προγραμμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτές.

Ο νομικός συνεργάτης της ΓΓΔΜ

Σπυρίδων Πιστιόλης


Σημείωση: Τα σχόλια για τις απόψεις του κ. Πιστιόλη, δικά σας. Τα όσα υποστηρίζει πάντως -επικαλούμενος το... Σύνταγμα- έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου (Απόφαση 18/06)
Διαβάζουμε:
Νέα απόφαση που ακολουθεί την παλαιότερη νομολογία του Αρείου Πάγου κι επιτρέπει τις μονιμοποιήσεις όποτε χρησιμοποιούνται προσχηματικά συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση εφετείου, η οποία ακολούθησε την παλαιότερη νομολογία του Αρείου Πάγου (πριν από τη μεταστροφή της με την «τηλεφωνική διάσκεψη»), υψώνεται ασπίδα προστασίας με στήριγμα την κοινοτική οδηγία, αλλά και τον νόμο 2112/20, που επιτρέπει τις μονιμοποιήσεις όποτε χρησιμοποιούνται προσχηματικά οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.Παράλληλα, αναμένεται και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(ΔΕΚ) στο μείζον θέμα των συμβασιούχων, μετά από αλλεπάλληλα προδικαστικά ερωτήματα Πρωτοδικείων της χώρας, τα οποία δεν ακολούθησαν την απόφαση της «τηλεφωνικής ψηφοφορίας» του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, στην εφετειακή απόφαση δίνεται σαφές προβάδισμα στην κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ και στον ν. 2112/20 και τονίζεται ότι οι προστατευτικές διατάξεις (που επιτρέπουν τις μονιμοποιήσεις) εφαρμόζονται από τον Ιούλιο 2001 και στις ιδιωτικού δικαίου διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτονται από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ή επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Συνάμα, διαπιστώνεται ότι είναι ανεφάρμοστες ως αντίθετες προς την κοινοτική οδηγία νομοθετικές ρυθμίσεις από το 1988 και μετά, που απαγορεύουν τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Κατά την εφετειακή απόφαση ο Ν. 2112/20 έχει προβάδισμα για την προστασία των συμβασιούχων, γιατί αποτελεί οπωσδήποτε (όπως έχει δεχτεί και η Ολομέλεια ΑΠ στην 18/06 απόφαση υπέρ των συμβασιούχων) ένα «ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο» του ελληνικού δικαίου, για να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται οι καταχρήσεις σε βάρος των εργαζομένων με τη συνεχή χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες..."

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σκυλλάκος: «Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ και στα ΚΕΕ»

ΣΤΗΝ κατάσταση των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που παραμένουν απλήρωτοι επί 9 μήνες και εργάζονται με σύμβαση έργου αναφέρθηκε με ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου ο βουλευτής Λάρισας ΚΚΕ, κ. Αντώνης Σκυλλάκος από κοινού με τους βουλευτές ΚΚΕ, κ.κ. Νίκο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Πρωτούλη. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ και στα ΚΕΕ βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, ειδικότερα μετά και από την επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την απόλυση των συμβασιούχων στο δημόσιο, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των εργαζομένων σε αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα κρίνεται ως αναγκαίος και αναντικατάστατος. Ως εκ τούτου, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν από την υπουργό εάν θα καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ και τα ΚΕΕ και αν θα προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίησή τους, καταργώντας, παράλληλα, κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.

Σημείωση: Η ερώτηση έγινε στις 17/11 (Ερώτηση 1137/17-11-2009) και όπως τυχαία μάθαμε έχει υπάρξει και απάντηση, την οποία αναζητούμε. Αναρωτιόμαστε ωστόσο γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει, αν και το θέμα εμάς αφορά άμεσα.

Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

Το ΔΣ των Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ συναντήθηκε τελικά σήμερα με την κυρία Φωτεινή Ζόμπολα διευθύντρια του γραφείου της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Η συνάντηση έγινε δυνατή μετά την απράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Τόσο η υπουργός όσο και η υφυπουργός έλειπαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μας δόθηκε χρόνος για πλήρη ενημέρωση, ενώ επιδώσαμε και τα κείμενα που έχουμε συντάξει μαζί με τον Σύλλογο των ΚΕΕ.
Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για την γρήγορη λύση των προβλημάτων ώστε και εμείς να πληρωθούμε, αλλά και τα προγράμματα να προχωρήσουν.
Η κυρία Ζόμπολα, όπως μας δήλωσε θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση που βιώνουμε οικονομικά και επαγγελματικά.
Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η κυρία Τίνα Τσουμάρα που στήριξε τα επιχείρηματά μας και υποστήριξε τα αιτήματά μας. Η στάση της ήταν πραγματικά αξιέπαινη.
Τώρα ελπίζουμε, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα να μας καταβληθεί ένα μέρος των όσων μας χρωστά το ΙΔΕΚΕ...

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελπίδας Τσουρή για το ΙΔΕΚΕ και τα ΚΕΕ

Η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το θέμα της λειτουργίας των προγραμμάτων και της πληρωμής των εργαζομένων στα ΚΕΕ και στο ΙΔΕΚΕ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων


Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες, υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων λειτουργούν σε 58 σημεία της χώρας μας, δίνοντας το δικαίωμα για πρόσβαση στη δια βίου εκπαίδευση σε χιλιάδες ενήλικες.
Μέχρι σήμερα, κανένα Κέντρο δεν έχει λειτουργήσει, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται σε δυσχερή θέση και χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πολίτες να μην έχουν καμία πληροφόρηση για την ημερομηνία που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Για ποιους λόγους δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων για τη χρονιά 2009 – 2010; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία τους;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση των Κέντρων και την πληρωμή των οφειλόμενων στους εργαζόμενους σε αυτά;


01 Δεκεμβρίου 2009
Η ερωτώσα βουλευτής
Ελπίδα Τσουρή

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Νέες κινητοποιήσεις των Συμβασιούχων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατόπιν της συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συμβασιούχων Έργου & Ορισμένου Χρόνου την Τρίτη 01/12/09 , αποφασίστηκε ομόφωνα Πανελλαδική κινητοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων Έργου και Ορισμένου χρόνου και πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 03/12/09 και ώρα 10:30 πμ. με σημείο συνάντησης στην Πλατεία Κλαύθμωνος.

Οι Συμβασιούχοι του ΙΔΕΚΕ την Πέμπτη 3/12/09 στις 11 θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας συνάντηση με την υπουργό. Η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα χιλιάδες εργαζόμενοι θα παραμείνουν απλήρωτοι και στις γιορτές...